Nio man ändå vann Elfsborg i cupen

SPORTBLADET

Slog IFK Göteborg efter straffar

BORÅS (TT)

Regerande mästarna Elfsborg är i semifinal i Svenska cupen i fotboll.

Trots två man mindre slog laget ut IFK Göteborg med 5-4 efter straffar.

Att spela med reducerat manskap är inget nytt för Elfsborg. I fyra av årets allsvenska matcher har laget tvingats spela med en man mindre, däribland i de två senaste.

På fredagen drog Elfsborg på sig ytterligare två röda kort. Både Joakim Alexandersson och Daniel Ung visades ut från Ryavallen av domaren Martin Hansson, Holmsjö. Ändå höll Elfsborg jämna steg med IFK Göteborg och tvingade fram straffläggning i kvartsfinalen. Och precis som i cupfinalen förra året mot AIK var Boråslaget säkrast.

Andreas Drugge slog in den avgörande straffen, men målvakten Johan Wiland var lika stor hjälte - på samma sätt som han var mot AIK den 25 maj förra året på Stadsparksvallen i Jönköping.

- Härligt, vi har en underbar moral i det här gänget. Jag ser gärna fram emot en ny cupfinal, sade Wiland - som är en av de elfsborgare som visats ut i år, två gånger dessutom.

Men på fredagen var han med hela matchen och det ska Elfsborg vara glada för. Visserligen spelade hemmalaget den bästa fotbollen före paus, men det var Göteborg som hade de fetaste chanserna.

Efter 17 minuter fick Göteborg straff. Som ett dåligt omen för göteborgarna brände Sebastian Henriksson den möjligheten. Eller om man vill, Wiland räddade.

Göteborg tog i alla fall ledningen i slutsekunderna av första halvlek på ett självmål sedan bollen tagit på Hans Berggrens huvud efter hörna.

Efter fyra minuter av andra halvlek kvitterade Andreas Klarström på ett snyggt skott efter fint samarbete med Berggren och Jurica Siljanoski. Sedan dröjde det inte länge innan utvisning nummer ett kom. Den andra kom sju minuter in i förlängningen.

Trots numerärt överläge lyckades inte Göteborg avgöra. Det gjorde i stället Elfsborg. Men det satt hårt åt för fjolårets cupmästare.

TT