Niclas Fasth har bäst chans

SPORTBLADET

Sportbladets Thomas Tynander rankar svenskarna i årets British Open

1. Niclas Fasth, 30

Bor: Monaco. Världsrankning: 32.

Chanser: Mycket goda. Top 5.

Kommentar: Tvåa i British Open i fjol och hårfint nära ett omspel om segern mot David Duval. Nybliven världsspelare som blivit bättre sedan förra sommaren. Klok och puttar bra.

2. Jesper Parnevik, 37

Bor: Jupiter, Florida. Världsrankning: 45.

Chanser: Bra. Top 15.

Kommentar: Har haft segervittring vid fyra British Open. Har rutinen att skaka en ledarboll sista dagen. Bland de tio bästa i fyra av de fem senaste, i turneringen. Kan vinna, men kan också klappa igenom.

3. Carl Pettersson, 24

Bor: Raleigh, North Carolina, USA.

Världsrankning: 76.

Chanser: Bra. Top 20.

Kommentar: Färskingen som blir Sveriges nästa storspelare. Bra känsla i närspelet, rätt inställning. Har bara missat en av årets 19 kvalgränser på Europatouren. Vet redan hur det känns att vinna (Algarve Open). Kan överraska stort. Gör sin första major.

4. Robert Karlsson, 31

Bor: Monaco. Världsrankning: 103.

Chanser: Skapliga. Top 25.

Kommentar: Femma på just Muirfield för tio år sedan och i dag en stabil spelare strax utanför världstoppen. Bra längd och säkert närspel, som kan bli värdefullt. Men Karlsson har bara haft en placering bland de 15 bästa i år.

5. Fredrik Jacobson, 27

Bor: Monaco. Världsrankning: 101.

Chanser: Sådär. Top 30.

Kommentar: Imponerade med en andraplats i genrepet i Scottish Open förra veckan. Men besvikelsen över den missade seger har påverkat inspelningsvarven på Muirfield, spelet stämmer inte alls. Bättre när det blir allvar i dag?

6. Patrik Sjöland, 31

Bor: Marbella, Spanien.

Världsrankning: Utanför de 200.

Chanser: Små. Top 40.

Kommentar: Sjöland har länge haft problem men blev nia i Smurfit European Open, för tio dagar sedan. Svaga utslag men bra i närspelet. Är själv säker på att få spela alla fyra dagar och det självförtroendet kan betala sig bra.

7. Pierre Fulke, 31

Bor: Gleneagles, Skottland.

Världsrankning: 94. Chanser: Små. Top 50.

Kommentar: Ryder Cup-spelare med problem. Tvåa i säsongsdebuten men sedan långt från bra form. Skadad i handen för tio dagar sedan. Var sjua i BO för två år sedan.

8. Mattias Grönberg, 32

Bor: Monaco. Världsrankning: 114.

Chanser: Små. Missar kvalgränsen knappt.

Kommentar: Tre segrar på Europatouren, men blev pappa nyligen och har inte spelat mycket. Är sugen och gillar linksgolf, men den rakbladsvassa skärpa som krävs är rostig och det blir bara två dagars spel. Till slut.

9. Fredrik Andersson, 30

Bor: Örebro.

Världsrankning: Utanför de 200.

Chanser: Mycket små. Missar kvalgränsen.

Kommentar: Rutinerad och faktiskt sexa i British Masters, men normalt en spelare som knappt platsar på Europatouren. Fixade en imponerande 62-runda i kvalet och är i bra form, inte minst på green, men här blir det för svårt.

10. Adam Mednick, 35

Bor: Lund.

Världsrankning: Utanför de 200.

Chanser: Mycket små. Missar kvalgränsen.

Kommentar: Slår kort men rakt och har kämpat länge. Men trots att formen ser skaplig ut blir det svårt att nå spel över helgen. Trea på sin kvalbana.

11. Magnus Persson Atlevi, 38

Bor: Estepona, Spanien.

Världsrankning: Utanför de 200.

Chanser: Inga. Missar kvalgränsen.

Kommentar: En hjälte är tillbaka. Magnus Persson Atlevi gjorde sin första British Open 1982 och sin sista, trodde vi, 1993. Efter tio år på Challange Tour är han nu tillbaka. Men spelet håller inte för en major.

12. Mattias Eliasson, 27

Bor: Vellinge.

Världsrankning: Utanför de 200.

Chanser: Absolut inga. Missar kvalgränsen.

Kommentar: Den andre debutanten i gänget och relativt ny även på Europatouren, där han bara klarat en kvalgräns på tio tävlingar i år. Den stora bedriften var att ta sig in i tävlingen.

Thomas Tynander

ARTIKELN HANDLAR OM

Golf