Segern som ger Anja guldläge

SPORTBLADET

Kostelic vann kombinationen - men slog upp sin knäskada

ST. MORITZ

Janica Kostelic, 21, grinade illa, tog sig för höger knä och i värsta fall var segern i kombinationen hennes sista framträdande i VM.

Efteråt förklarade slalomdivan att guldet inte betydde ett smack.

- Nej, i morgon är allt glömt. VM, vad är det? Som vilken tävling som helst, säger hon och rycker på axlarna.

Foto: AJ, aj, aj Anja Pärsons värsta konkurrent Janica Kostolic vann kombinationen i går. Men det blev en dyrköpt seger. I värsta fall kan det vara sluttävlat i VM.

Guldet i kombinationen var Janica Kostelics och Kroatiens första VM-medalj någonsin, men den historiska pallplatsen fick bara hennes ledare och fans att jubla.

OS-drottningen Janica Kostelic själv var helt oberörd.

- Jag har sagt det förut och säger det igen: jag tycker inte man ska köra VM överhuvudtaget. Den som vinner världscupen ska också bli världsmästare. Det vore mest rättvist, säger hon.

Rörde inte en min

Och fortsätter:

- Den här segern var som vilken annan som helst. Jag har vunnit många gånger i karriären och vet hur det är att stå högst upp på pallen. Att det är VM bryr jag mig inte om.

När österrikiskan Nicole Hosp - som ledde efter första slalomåket - gick i mål satt Janica Kostelic i målfållan och rörde inte en min när det stod klart att hon vunnit guld.

Nästan demonstrativt vägrade hon att jubla.

- Hade inte tid, eftersom det gjorde så fruktansvärt ont. Under åken försökte jag att inte tänka på skadan, men när man väl var i mål och tävlingen var över kom smärtan, säger Janica Kostelic.

Har opererat knäet

Hon har haft problem med sitt knä tidigare - hon har opererat det tre gånger - och under VM-förberedelserna hemma i Kroatien förvärrades skadan.

- Det menisken som är trasig och jag vet inte riktigt var och när den fick en ny smäll. Om den nu fick en ny smäll... Plötsligt så hade jag bara ont igen, säger Janica Kostelic.

Hon haltar betänkligt och konstaterar att det inte är säkert att hon kan fortsätta VM-tävlingarna i St. Moritz.

- Nu ska jag till hotellet och jag har några dagar på mig att känna efter och se om knäet blir bättre. Så klart hoppas jag att det onda ska gå över, men just nu kan jag inte säga någonting, säger Janica Kostelic.

Skulle den kroatiska stjärnan missar resten av VM ligger vägen öppen för svenska slalom- och storslalomspecialisten Anja Pärson.

Anja såg loppet på tv

Hon är på plats i VM och följde kombinationstävlingen på tv.

- Allt känns bra och jag trivs så här långt. Har än så länge inte hunnit vara i backen, men jag ska ut och testa lite, säger Anja.

Anja Pärson och Janica Kostelics övriga konkurrenter är luttrade. Kroatiskan har lagt sig till med en del divafasoner efter succén i OS och ingen vet vad som är sant och inte sant. Först på torsdag - när storslalomen körs - vet vi om Janica Kostelic ställer sig på startlinjen.

I ett mästerskap hon egentligen struntar i.

Duellen: Janica Kostelic vs Anja Pärson - den leder kroatiskan

Patrik Thornéus

ARTIKELN HANDLAR OM

Alpint