Bevara oss för nordmännens raseri

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

men det här är faktiskt inte så farligt

KUOPIO

Åtta norrmän i topp – tidernas storslam på skidor.

Anders Aukland, den bäste, är 1.10,6 före Per Elofsson – Espen Bjervig är sämst men ändå 1,6 sekunder före Per.

Se där dagens dåliga nyhet från östra Finland!

Den goda nyheten är inte en utan tre:

1) att norrmännen får starta med högst fyra man i OS;

2) att det för Per bara var ”en dålig dag på jobbet”;

3) att Per denna dag får sin egen livlina för att avleda uppmärksamheten: Lina Andersson, alltså.

Det bästa först: skrälltrean Lina från Malmberget som får sitt internationella genombrott som senior i den första tävling hon gör – som senior.

Hon sa det redan dagen innan:

– Äntligen! Det har varit jobbigt med att åka både som junior och senior.

Lina hade hoppats förbättra sin tidigare bästa placering, 15:e på milen i Falun, och som hon njöt där hon nu stod uppe på prispallen och tittade ned på Kaisa Varis, Larissa Lazutina, Julija Tchepalova och allt vad de hette, tjejerna 4–10.

Världscupstävlingen blev ett norskt mästerskap

Av den liv-Linan kan vi vänta oss mera; mycket mera.

För nordmännens raseri bevare oss milde Herre Gud, jovisst – men det som hände här i Kuopio är inte så farligt som det först kan tyckas.

Som alltid flyger ju dåliga nyheter snabbare än goda, och en stor del i utslaget har naturligtvis vallningen.

Per Elofsson hade svårt att få fäste och erkände också efteråt, att det varit svårt att plåga sig så långt bakom.

Må så vara, men det var en av norsk idrotts största dagar, en världscuptävling förvandlad till ett NM på ski, en kjempepigg utklassning av övriga världen, och som en ytterligare hyllning spelade den elektroniska resultattavlan upp sin fanfar.

Med plats för endast åtta namn, uppifrån och ned, utan störande icke-norska inslag: från ettan Anders Aukland till åttan Espen Bjervig.

Först när tavlan skiftar till platserna 9–16 tillåts övriga världen delta.

Överst då: Per Elofsson – och, eftersom inga får ställa upp med fler än fyra på varje OS-distans, därmed en logisk favorit till femteplatsen, när det är dags i Salt Lake City tisdag 12 februari.

Norge har bara missat pallen en gång

Klassisk åkning är en norsk specialitet, och statistiken över de klassiska loppen på VM- och OS åren 1992–2001 bara bekräftar detta. Det som började i Les Saisies 10 februari 1992 med tremilstrippeln Vegard Ulvang – Björn Dählie – Terje Langli.

En enda gång har Norge missat pallen – femmilen i VM 1999 – och även om Mika Myllylä tagit fyra guld, Vladimir Smirnov tre, Per Elofsson och estländaren Andrus Veerpalu varsitt, så är detta Norges stil.

Anders Aukland är värd en egen mässa, inte bara för lördagsloppet utan ännu mer för att i veckan ha erhållit ”Kabinettkammerherre Egebergs Ærespris”, norsk idrotts finaste pris som bara delas ut, när man hittar någon värdig.

Pristagaren ska 1) tillhöra internationella eliten i en idrott, 2) nationella eliten i ytterligare en sport, 3) utöva en tredje sport.

Anette Böe (skidor, triathlon, mountainbike och – ishockey) fick priset i fjol, Hjallis Andersen (skridsko och cykel) 1951 och Björn Wirkola (backhoppning och fotboll) 1971 men många av vinnarna är för mej okända storheter.

Förutom skidor har Aukland tillhört norska eliten som löpare och blev i somras, som motionär, norsk hindermästare. Tredje grenen: draghund.

Nej, nu har jag inte tid längre. Måste spänna på mej skidorna och hasta iväg för att lyssna på dagens ende svenske segrare: Fredrik Nordström, saxofonisten, som strax tar ton på Jazz Blues tillsammans med Niklas Winter´s Jazz Workshop.

Lasse Sandlin

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN