Charlotte Kalla tar OS-guld i skiathlon

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport.se

När Charlotte Kalla ryckte med tre kilometer kvar orkade INGEN följa med.

Svenskan vann OS-skiathlonen i överlägsen stil.

– Jag känner mig otroligt stolt och nöjd, säger hon till Sportbladet.

Charlotte Kalla gick ut stabilt direkt och var från start med i toppklungan i Sydkorea-OS första skidtävling, skiathlon.

I ett avvaktande, och något försiktigt lopp, tog Kalla, cirka fem kilometer in i loppet, rygg på Marit Björgen. Hon klev in i skidbytet tre tiondelar bakom Björgen – men gick ut till den andra halvan i ledning.

– Det var som jag bara hade vågat hoppats på; att jag fick byta till skate och känna mig fräsch, och sen få en bra resa på första varvet, säger Kalla till Sportbladet.

Med fyra kilometer kvar av loppet var Kalla återigen i rygg på Marit Björgen, tätt bakom de båda placerade sig Ebba Andersson.

”Bubblar av glädje och lättnad”

Med tre kilometer kvar, i en lång sluttning, gjorde Kalla ett ryck – och norskorna Björgen och Heidi Weng orkade inte följa med.

– Det var tankarna om vad de andra gjorde, men jag förskte att bara fokusera på mitt lopp. Jag har varit i smärtzonen många gånger under sommaren, så jag försökte bara se framåt, säger hon.

Svenskans lucka blev för stor för att någon ens skulle vara nära att ta i kapp, och Charlotte Kalla kunde ta sitt andra individuella OS-guld, nästan åtta sekunder framför Marit Björgen.

– Det är något jag sett fram emot så länge, jag har förberett mig i många, många år. Jag fick verkligen ut allt i dag och jag känner mig otroligt stolt och nöjd över det, säger Kalla till Sportbladet.

”Det var hemskt”

Men Kalla hade inte den bästa uppladdningen. Till Kanal 5 säger Kalla att nervositeten innan loppet ”var hemsk”, och till Sportbladet utvecklar hon:

– Jag var mer nervös än jag varit tidigare i år, och det kom ganska plötsligt. Men jag tror också att det är bra, bara man kan hålla det på rätt nivå, säger hon.

Nu har Kalla dessutom fler mästerskapsmedaljer (18) än Gunde Svan.

– Det är svårt att tro. Det är galet att ens nämnas i samma mening som dem. Det är svårt att förstå att jag har så många medaljer som jag har, säger hon.

20-årige Ebba Andersson, som gjorde sitt första OS-lopp, slutade fyra.

Stina Nilsson kom tia.

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.