46-åringen: ”Jag vet inte vad som skiljer mig från alla andra”

Foto: SEBASTIAN LAMOTTE / BILDBYRÅN
SPORTBLADET

46-årige Stefan Larsson var i kväll tillbaka i Söderhamn för derbyt mellan Edsbyn och Broberg - en klubb han spenderade fjorton säsonger i.

Åldern till trots har veteranen inga planer på att lägga skridskorna på hyllan efter säsongen.

– Det är fortfarande roligt att spela, och framför allt roligt att träna, säger han till Sportbladet.

Stefan Larsson, 46, tillhörde Broberg under fjorton säsonger. Men inför årets säsong valde han att lämna klubben då han blev erbjuden ett skambud som han tackade nej till, enligt uppgifter.

I stället flyttade han hem till moderklubben Edsbyn.

Just Edsbyn mötte i kväll Broberg i ett derby i Söderhamn, ett derby som Edsbyn vann med 5-2.

– Kul, riktigt roligt. Det är speciellt att komma tillbaks här och spela i deras nya hall. Samtidigt är ju Edsbyn min moderklubb, men visst är det en speciell match. Så är det.

Bor kvar i Söderhamn

Trots flytten till moderklubben bor han fortfarande kvar i Söderhamn, där han pendlar ifrån till Edsbyn.

– Haha ja, det var lite av en hemmamatch det här ändå.

Med en omgång kvar av grundserien har Edsbyn fortsatt en teoretisk chans på förstaplatsen, då man ligger två poäng bakom serieledande Sandviken. Dock skiljer det 20 plusmål upp till tabellettan, efter att de fullkomligt krossade Hammarby under fredagskvällen.

Efter slutomgången väntar sedan slutspel som inleds den 16 februari.

– Vi går ju för första- eller andraplatsen, helt klart. Vi måste vinna vår återstående match, det finns inget annat för oss. Vi ska gå för det fullt ut.

”Det är roligt att spela och man försöker utvecklas hela tiden”

Stefan Larsson har gått igenom en hel del svårigheter genom karriären. Diskbråck, ett opererat knä och borta ett halvår på grund av hjärtproblem.

Trots det har 46-åringen inga som helst problem under matcherna, samtidigt som han gjort om träningen till viss del tillsammans med ledarstaben.

– Jag vet inte riktigt vad som skiljer mig från alla andra. Det är roligt att spela och man försöker utvecklas hela tiden. Jag är ganska lätt i kroppen och har lätt för att träna, så där är det inga problem. Vi har dock fått göra om träningen kring vissa moment. Jag springer inte till exempel, utan det blir mycket cykel och inlines. Det har gått bra.

Näst äldst i serien

Han var länge äldst i hela elitserien med sina 46 år, men inte längre. I november plockade IFK Motala in den ett år äldre Patrik Spångberg, som innan dess lagt skridskorna på hyllan men som nu alltså gjort comeback.

Kring sin egen framtid lever den fortfarande i ovisshet. Inför säsongen skrev Larsson på ett ettårskontrakt med Edsbyn med option på ytterligare ett år, och han ser positivt på en fortsättning.

– Framtiden är ingenting som jag funderar på nu. Jag kör den här säsongen, sen ska jag prata med de ansvariga efteråt. Det är fortfarande roligt att spela, och framför allt roligt att träna. Det känns bra, och så länge de är nöjda med mig så finns chansen att spela kvar.

Vill du spela kvar då?

– Ja men alltså… det är fortfarande kul att spela, svarar han lite smålurigt.

ARTIKELN HANDLAR OM