Föll ner från skotern: Det var riktigt dramatiskt

I dag kommenterar Jacob Hård Vasaloppet – och femmilen

Publicerad:

SPORTBLADET

SEEFELD. En dyrk, en pärm, en ljudteknikers fru.

Jacob Hårds mest dramatiska ögonblick under VM låter som något ur Jönssonligan.

– Det var ett roligt drama, säger SVT-kommentatorn.

Bergsklättrare har Mount Everest. Jacob Hård har söndag tredje mars 2019.

Vi sprang ikapp SVT-kommentatorn efter damernas tremil i Seefeld för att prata om en skidkommentators mest ansträngande uppgift.

För jo, det är dags igen. Den skamlöst fräsche 64-åringen ska ihop med Anders Blomquist kura ihop i en tre kvadratmeter stor hytt för att kommentera först Vasaloppet och sedan herrarnas VM-femmil. Sju-åtta timmars prat om mellantider, Eldris, Johnsrud Sundby, Oxberg, tjuvsläpp, klungor, Richardssons diagonalteknik och utbrytningar.

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Som i en skenande hjord

Hu. Hur ska rösten hålla?

– Den kommer klara sig. Men det ska snöa, så det finns risk att det blir ett långsamt Vasalopp. Då går loppen i varandra, pang på femmilen, så risken är att jag blir av med kisspausen.

Har du en tomflaska beredd?

– Nja, men det är på gränsen att man får överväga det.

Vad äter och dricker ni under loppen?

– Blir det för tajt hoppas jag att vi får en matleverans till hytten, för vi hinner inte gå ifrån och köpa. Jag hoppas på en vältajmad matleverans och en liten lucka, men mest hoppas jag hinna gå på muggen. Det är nästan min största utmaning.

Om man lyssnar noga, kommer man höra dig prata med mat i munnen någon gång?

– Risken finns absolut. Jag kommer att passa på när det blir intervjuer från kontrollerna, då ska jag mula in. Kanske hinner jag inte svälja innan jag får ordet igen.

Jacob Hård gestikulerar yvigt med armarna när han gestaltar ett minne från ett Vasalopp för 30 år sedan.

Han var reporter och befann sig vid elitledet, alltså åkarna längst fram. Intervjuerna var klara, två minuter återstod till start och en skoter skulle skjutsa honom därifrån. Men ekipaget behövde vända för att hämta en mikrofon, så när startskottet small fann de sig fångade som i en skenande hjord med elefanter.

Planen gick inte i lås

– Det var riktigt dramatiskt. Jag gled av skotern och föraren grabbade tag i mig. Det var skidåkare på bägge sidor av oss, de var 20 meter framför också, men vi såg ett fritt spår och gasade på. Det gick vägen, men det var nära.

Nu för tiden är historierna lugnare, de kräver inget armvift, men de är inte helt renons på dramatik.

– Jag glömde alla mina Vasaloppspapper hemma. Jag hade bara VM i huvudet. Jag har en hel pärm med grejer som jag går tillbaka till när jag gör mina förberedelser, men här nere i Österrike insåg jag att den inte var med. Jag tänkte... fan, säger han.

Pärmen stod i ett låst skåp inne på SVT-redaktionen i Stockholm. Nyckeln hade Jacob Hård med till Seefeld. För att lösa ekvationen skissades en plan fram som innehöll en hemvändande rättighetschef och den anslutande ljudteknikern Micke.

Pärmen.

Den planen sket sig.

– Jag gav chefen nyckeln, men det blev för tajt med tid att lämna över den, så på jobbet fick någon från verksamhetsservice komma och pilla upp låset med en dyrk. Ljudteknikernas fru jobbar på Sveriges radio och tog med pärmen hem till Uppsala där Micke fick den och flög ner med den hit. Det har räddat mina förberedelser, säger Jacob Hård.

”Då ska jag mula in”

Puh. Vad står i den?

– Inte allt som jag hoppades, men framför allt är det startlistor och resultatlistor för 30 år tillbaka i tiden. På baksidan av varje resultatlista skriver jag en berättelse om hur loppet var. Utbrytningar, favoriter, vad som hände.

I mitten av februari beskrev kungen Vasaloppet på ett vis som tidstypiskt feltolkades som en sågning. Carl XVI Gustaf sa att loppet var ”dötråkigt, de bara åker och åker och åker”, men la till att ”det finns något under ytan som alltid är lika fascinerande. Plötsligt blir det ett ryck någonstans, därför måste man vara där och titta”.

Majestätets beskrivning har inte undgått Jacob Hård.

Kommentatorn bemöter det med en slags poetisk kärleksförklaring.

– Han har ju rätt! Tricket är ju att försöka förstå det där som händer när inget verkar hända. Hur tröttheten påverkar. Det taktiska spelet. Att ”ingenting” händer är bra för någon – dåligt för en annan. Anders kan se nyanserna. En matt blick. En rörelse som börjar tappa kraft. Det om verkligen sker i det som synes ske.

Publicerad:

LÄS VIDARE