Ingen SM-final för 80-åriga Ulla Håkanson

avElisabet Hoff

Ulla Håkanson, 80, missar SM-finalen på söndag. Poängen i fredagens kval räcker inte.

– Jag är nöjd med hästen, men inte med poängen, säger veteranen om sitt 48:e svenska mästerskap. 

Ulla Håkanson bjöd på en fartfylld uppvisning i fredagens Grand Prix på Strömsholm utanför Västerås. Hästen Diddy Cool såg spänstig, energisk och aningen upphetsad ut (av tillställningen). Den 80-åriga ryttaren fick hålla ordentligt i tyglarna.  

– Ja, han var het på gröten. Det är inte så lätt, han är ju nybörjare på det här och tyckte nog att det var lite märkvärdigt och mycket att titta på. Och applåder innan start är han inte van vid, förklarade Håkanson direkt efter sin ritt.

Det blev 62.043 procent av de fem domarna och en slutlig plats 21:a-plats i ett startfält på 30 ekipage. Bara de femton bästa gick vidare till söndagens final. 

– Men jag är inte så nöjd med poängen. 65 procent tycker jag att jag borde haft, säger Ulla Håkanson utan tvekan. 

1 av 4 | Foto: STEFAN JERREVÅNG

Tävlat sedan 1950

Diddy Cool är hon desto mer nöjd med. Han har bara varit hos Ulla Håkanson sedan i höstas och detta var blott hans tredje Grand Prix i livet. 

– Jag har fått träna för min tränare Eva-Karin Oscarson som bor här och det har varit bra. Nästa tävling blir i midsommar i Everlöv. Men nu måste jag sluta, jag måste gå hem med hästen till stallet, säger Håkanson som alltid tar hand om sin häst själv efter avslutad ritt. 

Ulla Håkanson har tävlat i hoppning och dressyr sedan 1950, endast med avbrott för diskbråck och en mindre stroke för några år sedan. Hon har 24 SM-medaljer, varav tolv guld samt fem medaljer från OS, VM och EM.

Hon bor på en gård utanför Kristianstad och håller sig i form med att varje dag rida två hästar utomhus i alla väder, gå stavgång, yoga och dansa linedance. Hon betyder också mycket för ridsportens unga ryttare genom ett stipendium hon varje år delar ut till tre ungdomar. 

Fredagens Grand Prix vanns överlägset av Patrik Kittel på sin OS-häst Deja. De fick 77 procent.

Andraplatsen intogs av Sofie Lexner och Tobago Pik Disney på 70.739 procent, tätt följd av regerande svenska mästaren Rose Mathisen som red ihop 70.630 procent tillsammans med Zuidenwind. 

ARTIKELN HANDLAR OM

Ridsport