Parasport

Kvinnor trakasserade inom parasporten: ”Fullständigt förskräckliga siffror”

Av: 

Lo Hägerfelth

SPORTBLADET

Parasportförbundet har genomfört en undersökning för att reda ut sexuella trakasserier inom parasporten.

Svaret: 17,5 av de kvinnor som besvarade enkäten har upplevt sexuella trakasserier.

– Det visar att det står helt självklart att vi inte gjort tillräckligt i frågan, säger förbundets generalsekreterare Johan Strid.

I ljuset av #metoo-rörelsen har Parasportförbundet valt att agera. Förbundet har låtit göra en undersökning för att få svar på hur vanligt det är med sexuella trakasserier inom parasporten.

"Den här enkäten ger oss mycket viktig kunskap om hur framför allt kvinnor är utsatta inom idrotten. Denna kunskap ska vi nu använda för att skapa en bättre idrott", säger generalsekreteraren Johan Strid i ett pressmeddelande.

Nu har enkäten besvarats och resultatet sammanställts. Svaren visar att 14 procent av de totalt 90 parasport-kvinnor som fick enkäten skickad till sig har upplevt sexuella trakasserier vid enstaka tillfällen. Därtill har 3,5 procent svarat att de upplevt sexuella trakasserier vid upprepade tillfällen.

Det är ett resultat som oroar Johan Strid.

”Självkritiken är enorm”

– Fullständigt förskräckliga siffror, säger Strid till Radiosporten.

– Det visar att det står helt självklart att vi inte gjort tillräckligt i frågan. Självkritiken är enorm hos oss nu. Samtidigt är vi fulla av framtidsoptimism att vi ska komma tillrätta med det här problemet.

Enligt Strid är Parasportförbundet det första idrottsförbundet som frågat sina aktiva dessa frågor. Samtidigt menar han att dessa resultat visar att åtgärder nu måste vidtas.

– Det första steget i allt sånt här arbete är att inse att man har problem. Vi vill inte gömma det här problemet: det här är skit och det här vi vill göra något åt. Vi har ett åtgärdsprogram som börjar i nästa vecka, säger Strid till Radiosporten.

ANNONS

Stor dramatik eller promenadseger? Tippa helgens toppfotboll och se om du fixar 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Parasport

LÄS VIDARE

Brenning: Inte självklart att hon ska få vara med

ÄMNEN I ARTIKELN

Parasport

Metoo