Leo Borg

Leo Borg är Sveriges bästa 14-åring: ”Riktigt intressant”

Av: 

Fredrik Jönsson

SPORTBLADET

ABU DHABI. För många barn och ungdomar drog skolan igång i veckan.

Men inte för Sveriges bästa 14-åring i tennis – Leo Borg inleder året med dubbla turneringar i Förenade arabemiraten.

– Det är ett spännande läge. Det är riktigt intressant härifrån och framåt, säger tränaren Marios Dimakos.

2017 var ett bra år för Leo Borg. Han visade upp sin skådespelartalang på vita duken i filmen ”Borg” - som är en dramafilm om pappa Björn - samt levererade på tennisbanan.

– Sista året, från sommaren har det hänt otroligt mycket. Han vann SM, han vann slutspelet i sin åldersklass och vann en tävling i Tjeckien i dubbel. Han har gått fort fram sista halvåret, han har varit väldigt bra, säger tränaren Marios Dimakos.

Marios Dimakos.

Möter äldre spelare

Efter dubbla JSM-guld och slutspelet för 14-åringar i Sverige hoppades Leo på att kopiera pappa Björns bedrift - att vinna Orange Bowl i Florida. Men det slutade med en kvartsfinal i inofficiella junior-VM.

Rickard Billing och Marios Dimakos tränar Leo Borg. Den sistnämnda är med honom i Abu Dhabi och Sportbladet träffar honom på Abu Dhabi ITF Junior Championship.

I fjol spelade Leo Borg mot 14-åringar. Men från och med 2018 fick han välja mellan att möta spelare upp till 16 eller 18 år. Det blev 18 år.

När Sportbladet är på plats spelar han mot Azamat Lukmanov från Uzbekistan. Han är född 2001, och är två år äldre än Leo.

– De här tävlingarna hade han börjat med från och med 2019. Så han börjar ett år tidigare, och det tycker jag är bättre, berättar Dimakos.

Med tanke på den eventuella åldersskillnaden kan man inte räkna med ett superår?

– Han är så pass yngre än många spelare. Det kan bli att han möter 17–18-åringar och Leo har inte ens fyllt 15 år. Så det här året är det lite orättvist att vänta sig för mycket av honom. Han ska spela och utvecklas i den takten som han har gjort.

– Man ska inte försöka stirra sig blint på om han vinner eller förlorar. Man ska fokusera på hur han har spelat, vad han har gjort bra eller dåligt.

”Inte rädd för att förlora”

Vad är hans styrkor och svagheter?

– Det är en riktig tävlingsmänniska. Han bästa sida är att han gillar att spela matcher, det finns en hel del spelare som har svårt för att göra det. Han är inte rädd för att förlora heller. Det är hans styrkor, och det kommer han få betalt för längre fram. Det sämre är som alla andra i den här åldern, det finns mycket saker att utveckla i spelet.

Inget superår 2018 – men däremot kommer han från ett 2017 där han verkligen tog fart. Hur förklarar man det?

– Det är svårt att säga varför det har gått bra just nu. Han tränar på som vanligt, det är inte så att han ändrat mängden. Han kör lite mer fysträning på Kungliga Tennishallen med Rickard Billing. Han börjar mogna mer, förstår lite mer. Han har fortfarande en bit kvar. Men det är ett spännande läge, väldigt intressant.

– Spelet har blivit mer stadigt. Han har alltid vågat spela ut, men han bränner färre bollar nu än tidigare. Humöret har blivit mycket, mycket bättre.

”Tappar” racket några gånger

Leo Borg skriker inte på planen. Han går mer runt och pratar med sig själv mellan bollarna, han uttrycker besvikelse. Sedan ”tappar” han racket några gånger under första set.

– Det finns utrymme för förbättring där också. Det är riktigt intressant att se härifrån och framåt. Han har så mycket kvar att utveckla, det är mycket som kan bli bättre - och ändå är han redan så bra. Det ska bli spännande.

Marios Dimakos har jobbat med Leo i runt ett och ett halvt år. De reser mycket, 14-åringen kommer förmodligen att spela runt 25 turneringar det här året. Kanske fler. Efter turneringen i Abu Dhabi är det dags för att spela på östkusten av Förenade arabemiraten: Fujairah.

– Det är i matcherna du får visa vad du går för. Det är den bästa träningen du kan få. Det kan vara det som hjälper honom att utvecklas snabbt, säger Dimakos.

Har ni någonsin kommit till en turnering och de inte har vetat vem han är?

– Nej, det tror jag inte.

Hur påverkar det honom?

– Inte så mycket. Han har inga problem med det. Vi lägger tid på tennis och träning, matcher. Inte så mycket annat. Han får leva ett vanligt liv som vilken 14–15-åring som helst som väljer att satsa på tennis.

Sportbladet träffar Leo Borgs tränare Marios Dimakos.

Fokus ligger på att göra Leo till en bättre spelare. ”Taktiken, tålamodet och humöret”, säger tränaren.

– Alla har ju varit tonåringar, alla har olika typer av temperament. Vissa blir argare än andra. Han får försöka hålla sig så lugn som möjligt, man får sätta upp egna små delmål.

Men han har inte ett sånt temperament utanför planen?

– Nej, det är mest på planen.

Björn Borg med fru Patricia och sonen Leo på filmpremiär av filmen ”Borg”
Björn Borg med frun Patricia, sonen Leo och Lennart Bergelin i Båstad 2004.

Besviken efter förlusten - ville inte prata

Leo gör ett bra förstaset mot Azamat Lukmanov, men förlorar dessvärre med 4–6. I andra set går det tyngre och blir förlust med 1–6.

En mycket besviken Leo går av planen. De som följde pappa Björns karriär vet att det var en enorm vinnarskalle. Sådan far, sådan son. Därför vill inte Leo prata med Sportbladet efter matchen.

– Just i dag var det lite upp och ner, både med humöret och spelet. Jag tycker inte han var sämre än motståndaren, utan det var mer att han var oerfaren och spelade fel i fel lägen. När han förlorar är han oftast inte sämre än den han möter. Det handlar mer om erfarenheten av hur du ska spela i en match. Han är väldigt spelskicklig, han är spelstark.

– Som jag sa, det finns en del att jobba med. Men det är mycket spännande läge.

ANNONS

Säkra spikar, givna helgarderingar och sjuka skrällar. Fixar du 13 rätt på Stryktipset?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Federer: ”Mamma och pappa skämdes över mig”

ÄMNEN I ARTIKELN

Leo Borg

Tennis

Björn Borg