Norska åkarna i krismöte efter chocken

Foto: Pontus Orre
Martin Johnsrud Sundby får tänka om.
SPORTBLADET

VAL DI FIEMME. Lördagens 15 kilometer klassiskt chockade de norska åkarna.

Nu ändrar Martin Johnsrud Sundby sin OS-plan och stryker alla tävlingar efter norska krismötet.

– Det var mycket konstigt som diskuterades, säger landslagschefen Vidar Löfshus.

Aleksej Poltoranin vann lördagens 15 kilometer klassiskt före Andrej Larkov och Alex Harvey. Bästa norrman kom först på åttondeplats och det var chockade åkare efter loppet.

– Det var skrämmande att känna på farten i dag, sa Emil Iversen.

– Det gick fruktansvärt fort, sa Martin Johnsrud Sundby.

Efter misslyckandet hade det norska laget ett riktigt krismöte.

– Det var dålig stämning när vi kom till hotellet i går. När vi la oss hade vi kommit fram till att det var råaste 15-kilometersloppet som har gått, säger landslagschefen Vidar Löfshus och fortsätter: 

– Det var mycket konstiga planer uppe i luften, men jag hoppas att de lugnar ner sig lite. De gillar inte att bli slagna på det sättet. De blev ju lite avklädda och tilltryckta.

”Inne i en del mörka rum”

De norska åkarna var oroade inför OS och ifrågasatte om de hade valt rätt väg.

– Det var mycket konstigt som diskuterades. Det var allt ifrån tester som vi har gjort och tester som vi inte skulle ha gjort och tester som vi borde ha gjort, säger Löfshus.

Johnsrud Sundby ryckte upp sig i den avslutande etappen och slutade tvåa efter en stark klättring. Han bekräftar att det var många mörkar tankar under lördagen.

– Jag var inne i en del mörka rum i går kväll. Det var mentalt dystert, det kan alla runt mig bekräfta. Jag hade inget att skylla på i går, jag var bara inte stark nog att hänga med och det var bra att erkänna det, säger norrmannen.

Sundby kommer trots andraplatsen i Tour de Ski att ändra sig plan fram emot OS.

– Vi ändrar lite på den. Att se att de andra har tränat extremt bra och är i extremt bra form och kommer vara det på OS var nyttigt, och då kom jag fram till att jag ska använda minimal tid för att resa till skidtävlingar och använda maximal tid till att träna, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM