”Sverige har jättegod chans mot Kroatien”

Expertens utspel inför ”omöjliga” uppgiften

Foto: CARL SANDIN / BILDBYR N
SPORTBLADET

SPLIT. Mot Kroatien i Kroatien i ett EM.

Det blir inte mycket svårare än så.

Då hävdar experten Per Johansson:

– Sverige har en jättejättegod chans mot Kroatien.

Kroatien har fått en drömstart på sitt hemma-EM med två raka segrar och imponerande spel.

11 000 kroatiska fans piskar fram sina hjältar i en kokande Spaladium Arena i Split.

Kroatiens mest framgångsrike förbundskaptenen, Lino Cervar, tog över laget inför EM och har i sin tur plockat med några av sina gamla storspelare.

Hela sju spelare är kvar sedan VM 2009, Kroatiens senaste hemmamästerskap, när man man tog silver.

Sju raka EM-semifinaler

I laget vimlar det av världsstjärnor med en otrolig erfarenhet av stora matcher i mästerskap och Champions Leagues Final four.

Navet i Kroatien är Luka Cindric – spelmotorn som nog varit världens hetaste spelare det senaste året.

Kroatien har inte missat semifinal i EM sedan 2002 och inte slutat utanför topp-sex på samtliga 19 mästerskap sedan dess.

Mot det ställer Sverige ett ungt landslag (kroaterna har dubbelt så många landskamper i snitt) som inte övertygat i EM ännu.

”Världens bästa målvaktspar”

Då säger experten Per Johansson:

– Sverige har en jättejättegod chans. Jag tycker inte att Kroatien är så stora favoriter som oddssättarna vill ha det till.

Här nedan lyfter han fram en rad argument som talar för Sverige och EM:s största knall.

En av nycklarna är förstås målvaktsspelet, där Mikael Appelgren gjort två stormatcher i EM.

– Appelgren är sjukt bra. Frågan är om han inte är allra bäst, med Andreas Wolff och en till. Sedan kan Palicka komma in och vara lika bra. Sverige har världens bästa målvaktspar. Kroatiens är klassen sämre, säger Johansson.

Dessutom valde Kroatiens förbundskapten att sent på måndagen byta ut sin förstemålvakt Mirko Alilovic ur truppen mot reserven Ivan Pesic.

”Stödet vänds till press”

Appelgren:

– Jag känner press i varje match. Men det är skönt att veta att Palicka kommit in och spelat bra när det gått tungt för mig – och tvärtom.

Både spelarna och Johansson lyfter fram VM-kvartsfinalen i fjol när Sverige pressade hemmafavoriten Frankrike i 55 minuter.

– Kroatien spelar med en otrolig press på sig. Det hoppas vi utnyttja. Hur duktiga spelare det än är i det laget så är den pressen svårare att hantera ju längre motståndaren är med i matchen, säger Jim Gottfridsson.

Målet är att tysta den fanatiska publiken.

– Ju längre vi är med och stör dem desto mer nervös blir publiken. Stödet vänds till press i stället, säger Jesper Nielsen.