Sverige vann genrepet inför EM

”Han får sitt stora genombrott”

PARTILLE. Vem får sitt stora genombrott i EM?

Simon Jeppsson, om du frågar experterna.

I segern i genrepet mot Ungern visade han varför.

– Roligt att folk tror på mig, säger 22-åringen som var bäste svensk.

Albin Lagergren och Jerry Tollbring, och i viss mån Max Darj, fick sina stora genombrott i handbolls-VM i fjol. Jim Gottfridsson och Mikael Appelgren tog nästa stora landslagskliv i samma turnering.

Vem kommer att göra det i årets EM, som inleds på fredag?

En huvudkandidat är definitivt Simon Jeppsson.

När Sportbladet ställde frågan till tio handbollsexperter inför EM svarade hela sex av dem Jeppsson. De andra fyra hade fyra olika namn.

– För att Sverige ska lyckas tror jag att det krävs ett bra mästerskap av Simon Jeppsson, säger till exempel TV4:s Jennie Linnéll.

Imponerat direkt i Flensburg

22-åringen dominerade i handbollsligan förra säsongen och mästerskapsdebuterade i VM för ett år sedan. Men där fick storskytten ganska begränsat med speltid på vänsternio bakom Lukas Nilsson och det syntes att nivåhöjningen från Lugi och den svenska ligan till VM var tuff.

Men i somras tog han klivet till tyska toppklubben Flensburg, där han imponerat redan under första halvåret.

– Roligt att folk tror på mig. Men det gick bra för mig i matcherna före VM också men sedan klaffade det inte riktigt i mästerskapet. Så det hänger på en skör tråd, säger Jeppsson.

Experterna får medhåll av flera av de landslagsspelare som Sportbladet ställt samma fråga till.

– Om jag ska peka ut någon så är det Jeppsson. Han har sett jävligt bra ut i Flensburg, säger Jesper Nielsen.

– Jeppson har gjort det riktigt bra i Flensburg. Han är en fantastisk spelare, stor skytt men med härlig blick för spelet. Han går mot en väldigt ljus framtid, säger Mikael Appelgren.

Förbundskapten Kristján Andrésson svarar med båda sina vänsternior på frågan.

– Vår vänsternioposition, med Simon och Lukas, kommer att göra större avtryck än vad de gjorde individuellt i VM. De spelade väldigt bra för laget i VM men har sett väldigt vassa ut i höst hemma i sina klubblag.

Hela registret

I genrepet mot Ungern på måndagskvällen visade Simon Jeppsson varför så många tror på honom i EM (medan Lukas Nilsson hade en betydligt tyngre afton).

Jeppsson var bäste svenske spelare i segern med 31–29 inför 3 019 åskåade i Partille Arena och visade upp stora delar av sitt breda register, framför allt i första halvlek. Det var framspelningar, bakom-ryggen-assist, genombrott, kontringar och tunga distansskott.

– Det känns jättebra utan att säga att jag har min bästa form i karriären.

Hösten i Flensburg har varit mycket givande.

– Jag har fått känna på under längre tid hur det är på den här nivån. Det här året har gett mig mycket. Jag tränar med några av världens bästa spelare varje dag.

Han blev bäste svenske målskytt (åtta mål) och såg till att Sverige kunde gå till ledning med 18–14 i paus efter att klivit in i handlingen på allvar efter att Sverige tappat drömstartens 7–2 till 12–12 på elva minuter.

I andra halvlek följde lagen varandra och till sist kunde Sverige gå segrande ur striden efter att matchen i lördags mot Ungern slutat oavgjort.

Palicka bra i andra

Förutom Jeppsson visade spelmotorn Jim Gottfridsson återigen att han definitivt är tillbaka efter sin svåra skada. Jerry Tollbring var bra i första halvlek och Albin Lagergren låg bakom många fina saker framåt i inledningen av matchen.

Men trots att försvarsgeneralen Jesper Nilsen och målvakten Mikael Appelgren var tillbaka efter sjukdom och skavanker finns det fortfarande en del att jobba med i den svenska defensiven inför EM, framför allt på tvåapositionerna. Andreas Palicka gjorde dock en bra andra halvlek i målet med sina nio räddningar.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.