Dubbelt svenskt på pallen i damfinalen

SPORTBLADET

PITEÅ. Charlotte Kalla drömmer om en teamsprint på OS i Sydkorea.

Mitt under den träningsperioden slog hon till med en tredjeplats på sprinten i Piteå.

– Det hade varit jättekul om jag kunde vara en av två av dem som får representera Sverige på OS, säger hon.

Foto: SIMON ELIASSON / BILDBYRÅN

Charlotte Kalla och Jonna Sundling är några av de svenska stjärnorna som har valt att nobba Tour de Ski för att i stället OS-ladda i Skandinaviska cupen i helgen.

Och duon lär inte ångra sig.

Svenskorna imponerade under fredagens sprinttävlingar och tog sig enkelt till final tillsammans med Maja Dahlqvist.

Rafflande spurtstrid

Väl där knep Sunding andraplatsen före Kalla – endast slagna av suveränen för dagen, doldisen Lotta Udnes Weng. Det slutade med en spurtfajt mellan Kalla, Sundling och Udnes Weng, där norskan segrade med 29 hundradelar före Sundling som hann smita förbi Kalla.

Annars såg norskan Anna Svendsen länge ut att rusa mot en säker seger, men kroknade och fick se resten av gänget komma ikapp och förbi.

– Det var otroligt spännande och att jag och Jonna lyckades täppa till luckan som Anna Svendsen drog på sig. Sedan var Jonna och Weng för starka på upploppet även fast jag gjorde så bra jag kunde, säger Charlotte Kalla.

– Det var ett jättebra formbesked. Jag har väl varit lite seg nu i början på säsongen, så jätteskönt att få det kvittot att det går åt rätt håll, konstaterar Jonna Sundling.

Vill gå teamsprinten

Maja Dahlqvist slutade sist i finalen.

Charlotte Kalla har tidigare uttryckt en önskan om att få gå teamsprinten på OS och efter pallplatsen i Scandinaviska Cupen fortsatte svenskan att prata sig varm om den distansen.

– Det är jättekul med sprint just när det blir så här tight. En teamsprint skiljer sig ganska mycket jämfört med en individuell start och dessutom kommer den gå i skejt, så det hade varit jättekul om jag kunde vara en av två av dem som får representera Sverige på OS.

Tävlingarna fortsätter på lördagen med fristilslopp, tio kilometer för damerna och femton för herrarna.

Känner du igen skidstjärnorna som barn? 00:39
ARTIKELN HANDLAR OM