Svensk ryggrad i Ryder Cup

SPORTBLADET

Jesper Parnevik jämförde med en VM-final i fotboll.

Alla spelares dröm.

Och nu stiger temperaturen inför Ryder Cup - trots att det är fyra månaders väntan.

Foto: Redan klar Henrik Stenson är redan klar och kan få sällskap av ett flertal svenskar. Närmast är Niclas Fasth och Johan Edfors.

Förra Ryder blev en grym svensk besvikelse. Fredrik Jacobson var så inne i laget så länge att han nästan blev en möbel i omklädningsrummet. Men så i sista stund hamnade han precis utanför. Ingen svensk fick vara med och fira en smått fantastisk örfil mot det amerikanska laget vid segern i Detroit.

Svensk ryggrad

Nu ska titeln snart försvaras, med svenskt i lagets ryggrad.

Jag skriver att det är snart trots att Ryder Cup avgörs först den 21 - 24 september, utanför Dublin.

För spelarna börjar drömmen om Ryder redan sätta sig i handlederna. Nu ligger de stora turneringarna som ett pärlband över sommaren och den playmaker som lyckas rätt vecka kan få vara med om sitt livs roligaste golfhelg i september. För det är så spelarna ser på Ryder - det är VM-final,

45 000 åskådare, och det är vi mot dom, med tv-sändning i mer än 100 länder.

Laddade spelare

Varför inte; här har vi en samling elitspelare som lever i hygglig lyx varje vecka, drar in bra med pengar och gnetar på i en ensamvargarnas jakt på den fläskigaste veckobelöningen. Men under Ryder Cup, där det inte finns prispengar, får killarna plötsligt agera som det där fotbollslaget i VM-finalen, som Parnevik jämförde med. De bär samma kläder, de tränar tillsammans, de peppar varandra, och de gör high-five när motståndarna är knäckta i direktsändning. Jag har aldrig sett en spelare så laddad som Niclas Fasth i debuten på Belfry 2002. Jag får gåshud när jag tänker tillbaka.

Nu är Fasth nära på nytt. En annan som nosar är Johan Edfors, som väl ingen hade räknat med för två månader sedan. Och i USA kan Calle Pettersson kanske slå sig in, via världsrankingen.

Sedan tidigare är Henrik Stenson redan klar för spel.

Jag har själv redan bokat en säng och ett arbetsbord nära K Club, för snart är det dags.

Bara fyra månader kvar!

Uttagningarna:

Veckans tävlingar

Ryder Cup-rankingarna

Stora turneringar i sommar

Thomas Tynander

ARTIKELN HANDLAR OM

Golf