Tv-sporten har tagits gisslan

SPORTBLADET

Eurosport 2 kan mycket väl vara veckans vinnare.

För det är så att Eurosport 2 har tv-rätten till italienska serie B, vilken vi säsongen som gick kunnat följa direkt måndagar och fredagar.

Om Juventus tvingas ner i serie B faller klubbens alla exklusiva tv-kontrakt. Det blir i stället att kollektivt underordna sig det avtal Rai har för serie B och som sålts vidare till Eurosport.

Den italienska rötan - är det inte märkligt att den stack upp trynet direkt när Milan-ägaren Berlusconi motvilligt avgick som premiärminister? - är också ytterligare bevis på svensk sport-tv:s totala ovilja att se bortom hur känns det och vilken härlig

match. Det är som tv-sporten tagits som gisslan av idrottens kommersiella krafter. För hur annars förklaras frånvaron av den undersökande journalistik som exempelvis Jan Josefsson representerar?

En annan solkig historia är fotbollens svenska tv-avtal. Ni har säkert läst att Kentaro uttalat att de erbjudit tv-bolagen att sända ppv-matcherna gratis. Lögn, lögn, lögn. När jag i veckan av en slump träffade vad vi kan kalla en tv-chef så sa den vi kan kalla tv-chef att "vi har aldrig erbjudits några gratismatcher". Dessutom, skulle Kentaro få igenom sina villkor skulle priset på Säsongskortet höjas minst trefalt.

Ju mindre Sverige det är i ishockey-VM desto bättre sköter sig Viasat. För då kan fokus läggas på sporten, inte på hejaklacken. Som under Finland-Vitryssland. Där tillät sig Åke Unger att släppa fram sitt stora kunnande och när han gör det är det en mycket bra Åke Unger som hörs.

Undrar förresten hur det gick till när Lettland fick VM? Baltikum är ju högsta prioritet för Viasats tv-satsningar...

Att se ishockey-VM i finska YLE2 är ljuv ismaskinnostalgi. Det är den som dominererar pausbilderna. Curt Lindström är förresten bisittare i den svenskspråkiga sändningarna.

Frank Östergren