Kanadas coach till attack mot Tre Kronor

SPORTBLADET

Anklagade svenskarna för osportsligt uppträdande

Foto: Smällen som fick Kanada att se rött. Sidney Crosby liggandes till vänster.

Riga (TT:s utsände)

Kanadas huvudcoach Marc Habscheid var besviken efter 4–5-förlusten mot Tre Kronor i VM-semifinalen – och anklagade svenskarna för osportsligt uppträdande efter att Mika Hannula crosscheckat Sidney Crosby.

– Jag är besviken över att behöva se leenden och skratt på bänken, säger Habscheid.

Om själva situationen säger den kanadensiska tränaren:

– Det var en crosschecking mot ansiktet. Pucken var fri, pucken gick i mål och han fick en crosschecking i ansiktet. Det var en stor besvikelse.

Så mycket mer ville han inte säga. Men de svarta ögonen när Habscheid hastigt reste sig och lämnade presskonferensen sade det mesta.

Tre Kronors förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson tror inte att Hannula var ute efter att skada Crosby. Gustafsson beskriver det som att Hannula trodde att pucken var blockerad av Johan Holmqvist och att Hannula bara försökte hålla undan Crosby från den svenske målvakten:

– Pucken låg där och Mika såg nog inte att det blev mål. Han ville nog bara skydda ”Honken” från hugg och slag, säger Gustafsson.

– Men det är ju ointressant nu.

Gustafsson fick också frågan om Habscheids anklagelser om skratt och leenden när Crosby låg på isen.

– Det får stå för honom, säger Tre Kronors förbundskapten.

– Ingen satt och gjorde något sånt på vår bänk. Där var vi bara bekymrade över att vi just hade släppt in 3–5-målet. Något annat såg jag inte.

Jakob Sillén/TT