Hasse Backe sätter tonen i tv

SPORTBLADET

Minns ni Niklas Wikegård? Alla fantasifulla ord han använder för att beskriva spelet?

Av alla fotbollspratare under VM är Hasse Backe den ende med ett språk jag lägger märke till. Han har slutat använda bestämd form på substantiven.

Han säger så här: "ha boll", "ta löp". När Maxi Rodriguez gjorde sitt snygga mål i lördags, tog han enligt Backe emot bollen "på bröst".

Backe sätter tonen för tv:s sätt att berätta om fotboll. Sporten är i tv kalkyler, scheman, punkter, uppställningar, pilar, ytor, löpningar. Det är expertutlåtanden och Hasse Backes rationalitet.

Jag gillar det. Jag föredrar Rit-Ola och TV4:s Canal+-efterapning med mil framför tokroliga program à la Peppe Eng.

Men jag är ändå glad att Sladjan Osmanagic finns. Först lanserades han som en "nörd". Betyder det att man ska tycka han är charmig men inte behöver bry sig så mycket om vad han säger?

Han gör i alla fall att SVT får lite, lite av den bra blandning av vad som händer på fotbollsplanen och utanför den, som "Liga Europa" brukar ha.

Mycket mer än så vill inte tv säga om allt annat runt fotbollen. Sånt som jag också tycker är roligt. Som spelarfruar, eller storpolitik.

Jag vet inte om det är ett problem. Man får ju ändå reda på allt man vill veta på andra ställen. Jag hade till exempel kunnat sakna en sån som Kristina Kappelin i tv, men henne kan jag läsa i den här tidningen.

Allt TV4 har utanför taktiktavlorna är exotism.

Ola Wenström tycker exempelvis det är så himla härligt med VM, när TV4 visar sina inslag med bitar ur andra länders VM-tv.

Vad vill Fyran säga här? "Se så annorlunda de är i Långtbortistan", typ.

Magnus Hedman bedyrar i alla fall att han tycker det är väldigt intressant, men bryr sig uppenbarligen bara om stjärnorna och de stora lagen. "Klass" vinner alltid, enligt den hedmanska moralfilosofin.

SVT är förvisso inte fritt från sånt. Varför tjatar till exempel Anna Pohjanen bara om hur Ghana, ett lag med ett utvecklat passningsspel, tillför glädje och passion?

Bäst

Sämst

Malena Johansson