Ny majorseger på väg - till en orädd golfkanslist

Av: Zendry Svärdkrona

Publicerad:
Uppdaterad:

En sagolik karriär förlängs och snart har Annika Sörenstam dragit in 500 miljoner kronor på sin golf.

500.

Men jag tror en annan siffra som nu lockar henne mer.

89.

Alla tiders rekord i antalet segrar i karriären.

Världsettan tog i natt ledningen i årets andra major, LPGA-mästerskapen, och promenerar vidare mot en Grand Slam, något ingen annan professionell golfare någonsin lyckats med.

Samtidigt meddelar Callaway överraskande att Annika Sörenstam förlänger sitt kontrakt förbi år 2010.

Det blir alltså minst fem säsonger till på USA-touren.

Det är fantastiskt.

Och betyder:

1) Annika har goda möjligheter att ha tjänat en halv m i l j a r d före sin 40-årsdag - om hon får vara skadefri.

2) Annika tar sats mot alla tiders rekord i antal segrar, nämligen de 88 som amerikanskan Kathy Withworth toppar listan med. I dag har Annika 61 segrar och fortsätter hon att vinna sex turneringar om året klarar hon 89 före ovan nämnda födelsedag.

Kanslist som ville plugga

Annika Sörenstams motto är "Face your fear", utmana din rädsla. För ni ska veta att det för 15 år sedan fanns väldigt lite som talade för den här makalösa utvecklingen.

I slutet av 1980-talet arbetade Annika Sörenstam på ett golfkansli i Stockholm och ville studera företagsekonomi i USA. Så hon åkte över för studier och amatörgolf i Arizona.

Ett par år senare tog hon nervöst steget över till ett liv som proffs.

Nu är kanslitjejen, som länge ansågs vara en datanörd, alltså på väg att bli damgolfens allra största - inte bara i intjänade dollar, för det är hon redan, utan även i antal titlar.

Och det är lönsamt.

Förlänger andra kontrakt

I dag tjänar Annika Sörenstam runt 15 miljoner kronor om året i rena prispengar. Dessutom tillkommer uppskattningsvis 25 miljoner i sponsor- och uppvisningsintäkter, enligt källor som jag talat med. Det ger en årsinkomst 40 miljoner kronor. Eftersom hon lär förlänga även övriga kontrakt med sina huvudsponsorer kan det betyda 200 miljoner de närmaste fem åren.

Lägg därtill de 300 miljoner kronor hon uppskattas ha tjänat fram till i dag och, ser där ja, totalsumman blir en halv m i l j a r d i rena intäkter.

Kanske var det ingen slump att Annika Sörenstam valde att läsa företagsekonomi.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN