Tennis

Han utmanar tjejerna

SPORTBLADET

Wilander: Efter det här kan damtennisen dra något gammalt över sig

Rafael Nadal gjorde ”en Mats Wilander”.

Då blir den gamle gruskungen euforisk.

– Det är roligt att leva igen i tenniscirkusen, säger Wilander.

Tennishunk Länge och väl är det de karismatiska damerna som dragit intresset åt sig på tennisplaner världen runt. Nadal, 19-åringen som vann Franska öppna kan ändra på den saken.
Tennishunk Länge och väl är det de karismatiska damerna som dragit intresset åt sig på tennisplaner världen runt. Nadal, 19-åringen som vann Franska öppna kan ändra på den saken.

Nyblivne 19–åringen Rafael Nadal blev den förste sen Mats Wilander 1982 att vinna Franska öppna i sin debut.

Det fick Wilander att till Sportbladet utbrista:

– Det är roligt att leva igen i tenniscirkusen.

Va?!

– Nej, men Nadal utstrålar sån glädje att det är roligt att bara vara nära honom. Jag blir själv så jäkla glad. Fan, va häftigt, säger den svenske DC–kaptenen.

Och Wilander har fått vara nära det 19–åriga underbarnet från Mallorca flera gånger de här veckorna i Paris, inte bara som tv–kommentator för Eurosport.

Tränade med Wilander

Just före Nadal skulle spela semifinal mot Roger Federer stötte han ihop med Wilander i omklädningsrummet och frågade: ”kan inte jag få träna med dig imorgon, Mats?”

– Kalla det inte träning, jag stod och slog med honom. Vi snackade lite om hur Puerta spelar, säger Wilander.

Mariano Puerta var Nadals finalmotståndare i går.

Efter ett fantastiskt första set som Puerta vann i tiebreak (8–6) efter att varit nära att bryta redan i tredje gamet på grund av skada, mattades argentinaren något och Nadal kunde vinna tre raka set (6–3, 6–1, 7–5) och matchen.

– Det är otroligt att vinna på Roland Garros. Det är en dröm att vinna första gången här, sa en tårögd Nadal efter triumfen som gav honom åtta miljoner kronor i prispengar.

Därmed tog Nadal sin sjätte titel i år (alla på grus).

Mats Wilander försöker förklara Nadals storhet:

Tagit initiativet

– Han bryr sig om varje boll mentalt och fysiskt, det är det viktiga. Han slår inte bort någonting och spelar så intelligent han kan med sitt spel.

– Sedan uppträder han fantastiskt som tennisspelare, han är så ”fair”. Det har jag inte sett på en tennisbana på länge.

Men Nadal är också bra för hela herrtennisen.

– Oj, oj, vad herrtennisen behövt en riktig profil som Nadal. Han har attityden och utstrålningen. Och det är längesen nån gick in på banan mot Federer utan att tro att han skulle få stryk.

Wilander menar att med Nadal har herrtennisen tagit tillbaka initiativet från damtennisen.

Killar på toppen

– Efter den här turneringen kan damtennisen gå och dra något gammalt över sig. Det var den sämsta damtennisen jag någonsin sett.

– Och det är synd. För det var bra drag kring damtennisen, eller är bra drag och alla kan slå alla. Men de senaste två veckorna har placerat killarna på toppen igen, säger Wilander.

Johan Flinck

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Tennis

ÄMNEN I ARTIKELN

Tennis