För dålig för OS – vann klassikerloppet

SPORTBLADET

Elin Ek vann Tjejvasan

Foto: Scanpix

Mora (TT)

Utkastad från OS på grund av förkylning. Men revanschen kom snabbt för Elin Ek, IFK Mora.

På hemmaplan vann hon Tjejvasan på rekordtid, tjänade 50000 kronor – och en ny bil!

– Verkligen plåster på såren. Jag var mycket besviken att jag inte fick åka tremilen i OS, sade Ek efter målgång i Mora.

Förhållandena i Tjejvasan var perfekta och redan vid första tidskontrollen i Hökberg var tätgruppen före Marie-Helén Östlunds rekordtid från 1995.

Två av de svenska OS-åkarna, Elin Ek och Emelie Öhrstig, var mest aktiva under loppets tre mil. De skötte farthållningen och Öhrstig vann spurtprisen i både Hökberg och Eldris.

– Taktiken var att köra hårt hela vägen för att splittra upp fältet och för att klara rekordet. Jag provade också att rycka i någon backe men de var för korta för att det skulle lyckas, sade Ek.

Sparade till spurten

– Sen tog jag det lite lugnare sista biten för att spara krafter till spurten och det funkade bra, fortsatte Ek.

När åkarna svängde in på Vasagatan i Mora fanns Ek i det högra spåret i knapp ledning, Öhrstig fanns i det vänstra. Men någon riktig kamp blev det inte, Ek släppte inte de meter hon hade i marginal i början av upploppet.

Sluttiden blev 1.20,33, en rekordputsning på cirka två minuter.

– Jag var rädd för Emelie på upploppet. Jag vet att hennes stakning är grymt stark, speciellt när upploppet är så pass platt som det är här i Mora. Men på upploppet såg jag ingen som kom i närheten av mig, sade Ek.

Bakom Ek spurtade Maria Rydqvist, Östersund in som tvåa före Emelie Örhstig. Fyra blev fjolårssegrarinnan Sofia Bleckur.

För Ek var detta andra segern i Tjejvasan, hon vann även 1999. Men beslutet att starta tog hon inte förrän på fredagen, efter ett träningspass.

– Jag kände att kroppen svarade bra men det var en liten chansning att starta. Jag blev väldigt besviken när jag blev krasslig under OS. Då blev jag utslängd från vårt hotell och fick bo i nån skrubb. Jag ville verkligen åka tremilen som kördes i fredags eftersom jag gillar längre lopp. Så det känns som plåster på såren, sade Ek.

Inget besked om framtiden

Ek var med i det svenska lag som kom fyra i OS-stafetten och hon körde också två individuella lopp, blev 23:a på 10 km och 31:a i dubbeljaktstarten.

Segern i Tjejvasan fick Elin Ek att se fram mot nästa veckas världscuplopp i Vasaloppsspåren. Damerna kör då 45 kilometer under lördagen.

Däremot ville hon inte ge någon besked om hon kommer att fortsätta sin aktiva karriär nästa säsong.

– Klart att jag funderar redan nu, men jag får köra färdigt denna säsong och summera den först.

– Jag får ta ställning till det efter denna säsong.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM