Frankrike tvekar öppet om vinter-OS

Foto: TT
Martin Fourcade är ett av Frankrikes guldhopp i OS
SPORTBLADET

Frankrikes trupp kommer inte att åka till vinter-OS i Pyeongchang om säkerheten inte kan garanteras, säger landets idrottsminister Laura Flessel.

Frankrike är därmed första land att öppet tveka om sitt deltagande i vinter-OS i Sydkorea, med tanke på spänningarna på Koreahalvön.

Vinter-OS äger rum i Sydkorea i februari, bara 8 mil från den nordkoreanska gränsen. Nordkorea har återkommande skjutit upp robotar och genomförde för en tid sedan ett sjätte kärnvapentest. Även ordkriget mellan landet och USA har trappats upp kraftigt under den senaste tiden och spätt på oron.

Flessel säger till den franska radiostationen RTL att om krisen fördjupas och "vår säkerhet inte kan garanteras kommer den franska truppen att stanna hemma".

– Men vi är inte där ännu, tillägger hon.

Global vapenvila

Sydkoreas president President Moon Jae-In sade i veckan att Sydkorea trycker på för att säkerheten ska kunna garanteras vid vinter-OS. Landet har lagt fram ett utkast till en resolution om global vapenvila med start före spelen.

Foto: Jean-Paul Pelissier/AP/TT
Idrottsminister Laura Flessel, IOK-ordföranden Thomas Bach och Frankrikes president Emmanuel Macron. Arkivbild.

SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo säger till TT att man får information från Internationella olympiska kommittén (IOK), OS-organisationen i Sydkorea och svenska myndigheter i Sverige och i Sydkorea.

– Vi tycker att vi får bra information och känner oss trygga med det, säger han.

Inriktade på att åka

TT: Finns det något läge där ni säger att "nu åker vi inte"?

– Nej, jag kan inte se det, egentligen. Det ska vara att det finns en samlad bedömning från Internationella olympiska kommittén och den lokala organisationskommittén, ett internationellt beslut från FN eller ett kraftigt generellt avrådande från de svenska myndigheterna. Men några sådana finns inte i dag. Vi är helt inriktade på att åka och genomföra tävlingarna där, säger Reinebo.

Enligt Reinebo har svenska experter sagt att det nu är samma mönster av spänningar och incidenter på Koreahalvön som de senaste 40 åren.

– Det som de lyfter fram är att retoriken i det internationella samfundet de senaste månaderna har hårdnat och är lite oroligare, men att det inte innebär att den lokala säkerheten i Sydkorea är direkt påverkad, säger han.

– Den lokala säkerheten är också oerhört bra. Det har den varit de senaste spelen, när det gäller sånt som kan hända i transportsystem eller runt en tävlingsplats.

Tror och hoppas på OS

TT: Finns det någon risk, som du ser det, att OS inte kan genomföras?

– Nej, jag både tror och hoppas att spelen blir av.

Vinter-OS äger rum i Sydkorea i februari, bara 8 mil från den nordkoreanska gränsen. Nordkorea har återkommande skjutit upp robotar och genomförde för en tid sedan ett sjätte kärnvapentest. Även ordkriget mellan landet och USA har trappats upp kraftigt under den senaste tiden och spätt på oron.

”Säkrast i världen”

IOK-ordföranden Thomas Bach är fortsatt säker på att vinter-OS i Pyeongchang kan gå av stapeln som planerat, har han sagt, och att det inte finns någon plan B.

Det internationella skidförbundets ordförande Gian-Franco Kasper har avfärdat rädsla bland idrottsmän, och sagt att Pyeongchang-OS kommer att vara "säkrast i världen". Men han har medgett att biljettförsäljningen bland utländska besökare skulle kunna påverkas.

Vägen till OS för svenska laget 00:25
ARTIKELN HANDLAR OM

Vinter-OS

IOK