Lindgrens medaljplan: Då ska han ta VM-guld

Foto: PONTUS ORRE / BILDBYR N
SPORTBLADET

Fredrik Lindgren, 32, håller på att förstöra sin noggrant uttänkta treårsplan.

Det går för bra redan år ett.

– Ja, men om jag skulle ta en världsmästartitel tidigare så hade inte det gjort någonting, säger han efter VM-deltävlingen på Friends Arena i Solna.

Tony Rickardsson vann sin sjätte VM-titel 2005 och Andreas Jonsson tog silver 2011. Nu närmar sig Fredrik Lindgren den första svenska medaljen på sex år.

I deltävling tio av tolv åkte han ut i semifinalen, men nio poäng var två mer än Maciej Janowski och tre mer än Patryk Dudek. I totalställningen hotar ingen ledaren Jason Doyle, men svensken skuggar de båda polackerna som är på brons- och silverplats.

– Det är skapligt men jag är lite besviken, säger Lindgren.

”Jag har gett mig tre år”

32-åringen halkade ur VM-serien 2014 och kom tillbaka i fjol. I stället för att glo direkt mot guldet skissade han inför den pågående säsongen upp en längre plan.

– Allt händer inte över en natt. Jag har jobbat långsiktigt de senaste två åren och tränat lite annorlunda. Jag har gett mig tre år. I år vill jag ta en topp fem-placering, nästa år ha en medalj och sedan vara med och ta en världsmästartitel, säger han.

Av Lindgrens säsong återstår slutspel i England med Wolverhampton och två VM-deltävlingar på egen hand (i Polen och Australien). ”Risken” är att han tar sin medalj ett år för tidigt, för till bronset är det en poäng och till silvret tre.

– Jag har kämpat under en lång, lång tid. Jag har legat mellan åtta, nia och tia i VM under många år. Att få knipa en medalj vore en oerhörd framgång, säger han.

FAKTA

Speedway, VM–deltävl 10 av 12

1) Matej Zagar, Slovenien, 2) Bartosz Zmarzlik, Polen, 3) Jason Doyle, Australien, 4) Peter Kildemand, Danmark.
Slutställning
1) Zagar 13 p, 2) Zmarzlik 12, 3) Doyle 18, 4) Kildemand 10, 5) Emil Sajfutdinov, Ryssland, 12, 6) Chris Holder, Australien, 9, 7) Fredrik Lindgren, Sverige, 9, 8) Antonio Lindbäck, do, 8.
Övr sv plac
15) Jacob Thorsell 4, 17) Kim Nilsson 2.
Ställning
1) Doyle 132, 2) Patryk Dudek, Polen, 110, 3) Maciej Janowski, do, 108, 4) Lindgren 107, 5) Sajfutdinov 102, 6) Tai Woffinden, Storbritannien, 100, 7) Zmarzlik 94, 8) Zagar 86... 11) Antonio Lindbäck, Sverige, 72.