Fanny Roos klar i första stöten

TOKYO. Fanny Roos kvalspöken är borta.

I kulkvalet drog hon till med direktkval, 19,01, redan i första stöten.

– Det kändes skönt, säger Roos efter att ha slutat fyra totalt.

Fanny Roos historia i de stora utomhusmästerskapen har varit dyster. Missade kval och svaga finaler har avlöst varandra.

Men inför OS var Roos lugn.

– Nej jag är inte nervös, jag ser fram emot det och känner mig väl förberedd och man har tre chanser så jag fokuserar på vad jag ska göra, sa hon under torsdagen.

Och det fanns anledning att vara lugn. 19,01 i första stöten var 21 centimeter över direktkvalet och precis som träningskompisen Daniel Ståhl kunde hon packa ihop grejerna direkt och ladda för final.

– Det kändes väldigt bra. Kulan kändes lätt mot halsen. Jag är i bra form, så det kändes skönt att sätta den i första, säger Roos.

Fick stöd på plats

Stöten räckte dessutom till en fjärdeplats totalt i kvalet.

Direkt efteråt sprack hon upp i ett stort leende innan hon gick ut till tränaren Vesteinn Hafsteinsson som kunde räkna hem tredje finalavancemanget av tre möjliga från hans träningsgrupp under dagen. Med honom satt redan finalklara Daniel Ståhl och Simon Pettersson, samt förbundskapten Karin Torneklint.

– Det var superkul med supportrar. Kul att Daniel, Simon och jag kom till final. De inspirerar mig hela tiden, och det är väldigt kul, säger hon efter tävlingen.

Det såg enkelt ut där och då, men det har krävts mycket jobb.

– Jag ar jobbat mentalt med min rådgivare. Det vi jobbat på håller vi emellan oss, säger Roos.

Finalen avgörs natten mot söndag, 03,35.

– Jag ska äta och ladda om nu. Jag fokuserar på det jag ska göra. Jag ska stöta så långt jag kan så får vi hur långt det räcker, säger Fanny Roos.

Se hela OS i Tokyo på discovery+

Allt om sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Simning OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.