Vad fan ska ett barn som klantat sig göra för att få vår förlåtelse?

Ryske Artjom Severjuchin, 15, borde få tävla vidare

En femtonårig pojke sträcker ut armen från en prispall och efteråt kräver hela världen en ursäkt.

Jag vet några som borde säga förlåt:

Det svenska och internationella förbundet, samt stallet som sparkar honom.

Det trevliga först. För första gången under min tid som sportjournalist är gokart överst på agendan.

Resten är dystrare.

Efter att ha segrat i karting-EM i Portugal slog sig Artjom Severjuchin för bröstet två gånger, sträckte ut armen mot sina lagkamrater och brast ut i skratt, likt en munter nazist.

Jag skriver likt.

För hälsningen kan också vara en obegriplig rörelse, ett förfluget ryck, en korkad grej helt frikopplad från ideologi. Det hävdar i alla fall den 15-årige pojken (det förekommer uppgifter om att han fyllt 16). I ett klipp på Instagram försöker han hålla rösten stadig, men ansiktet skrynklar sig och tårar tränger fram.

– Jag räknar nazismen och fascismen till de mest brutala brotten mot mänskligheten. Jag ber om ursäkt till alla och ville inte såra någon.

Säger sig hata nazismen

Severjuchin är ryss men tävlar under italiensk flagg till följd av kriget i Ukraina. Snyftande förklarar tonåringen att lagkamraterna framför prispallen hetsade honom att visa någon sorts lojalitet med sitt nya land och att han försökte skoja till svar. Se på mig, den stolte italienaren Artjom, fniss.

I farten flög armen ut. Varför vet han inte. Han hatar nazismen och ville efteråt bara ha det ogjort.

Ursäkten hjälpte föga. Det svenska stallet Ward Racing bröt med Artjom, trots att deras egna efterforskningar visade att publiken faktiskt hade uppviglat honom – och fast de inte ens tror att killen i stunden var medveten om vad han gjorde.

Det svenska bilsportförbundet ställde sig bakom beslutet och det internationella förbundet startade en utredning.

– Jag skulle inte bli förvånad om Fia stänger av honom på livstid, sa den svenske stallchefen till Expressen.

Vid det här laget slet redaktionerna ut tangentborden i ivern att skriva nya artiklar. Expressen spikade fast saken högt på sin sajt, Sportbladet stod inte långt efter medan TT spred informationen till lokaltidningar. De stora internationella drakarna skrev, miljarder läsare kunde ta del av en rapportering som inte var så nogräknad med om det var en fascist- eller nazisthälsning.

Men få missade vilka två kryddor som gjorde grytan pikant:

Han är ryss. Han skrattade.

Allt sammantaget måste det vara en skandal.

Leker inte fransman eller amerikan

Ni hör att jag är kritisk mot både stall, förbund och mediebevakning. Sällan har jag upplevt mindre empati mot ett barn verksamt i den yttersta periferin av vad vi klassar som elitidrott (om karting-EM är av allmänintresse, så varför skrev så få om den svenske trean som delade prispall med Artjom?).

Jag skickar klippet till Dick Harrison, professor i historia, som håller det för osannolikt att Artjom inte skulle begripa laddningen i att heila.

– Har han verkligen missat nazi-kontamineringen, som torde tillhöra allmänbildningen i flertalet länder, inte minst i Ryssland, med tanke på "stora fosterländska kriget"? frågar sig Harrison syrligt.

Nej, vi är eniga på den punkten, jag tror heller inte att ryssen lekte 1700-talsfransman, 1800-talsamerikan eller gammal romare. Men jag efterfrågar ändå lite proportioner i vår behandling av en 15-åring som hamnat i en ovan situation.

Han heilade. Ja. Men efteråt lämnade han en trovärdig förklaring. Situationen var udda, hans ånger tycks äkta och det finns ingen känd koppling mellan honom och högerextremismen. Likaledes är det svårt att tolka gesten som en fosterländsk krigshyllning.

Väcker frågor – som besvaras

Så vad fan ska ett barn som klantat sig göra för att slippa fördömas över hela världen? Finns det noll procents möjlighet att förlåta?

Varenda sträckt arm kan inte bedömas likadant. Det är en sak när en vuxen Paolo di Canio – italienaren som har Mussolinis smeknamn tatuerat och upprepat att han ”inte är nazist utan fascist” – gör en fascisthälsning mot publiken. Det är en annan sak när en omyndig Ida Karkiainen heilar – ironiskt, enligt henne själv – i ett kök.

Utan att nicka gillande mot någon av gesterna måste vi tillåta oss att tolka dem olika. Dummare kan vi inte göra oss.

Det tretton sekunder långa klippet av Artjom Severjuchin på prispallen väcker frågor. Dem har han besvarat. Därmed borde saken vara utredd, stallplatsen behållen och den unge föraren få tävla vidare utan medias braskande rubriker och tillhörande skärmdumpar.

Han är varken känd eller gammal nog att förtjäna det här straffet.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

Ämnen i artikeln