Hjältens fulknep kan ha gett VM-plats

Andrew Redmayne blev osannolik hjälte när Australien säkrade en VM-plats på straffar.

Reservmålvaktens dans har blivit en viral snackis – men det kan ha varit ett helt annat fulknep som egentligen avgjorde dramat.

Ta ut ditt drömlag i Allsvenskan i nya Sportbladet manager höst – läs mer

I sista förlängningsminuten bytte Australien ut ordinarie målvakten Matt Ryan till förmån för Sydney FC-doldisen Andrew Redmayne.

Resten är australiensisk idrottshistoria. 33-åringen som dansade på linjen som en sprattelgubbe inför varje straff blev både en viral sensation och hjälte när han nöp den avgörande straffen i sjätte omgången.

– Andrew Redmayne är en bra straffräddare och vi gjorde det för att försöka komma under skinnet på Peru. Försöka skapa en osäkerhetskänsla i deras huvuden, sa Australiens förbundskapten Graham Arnold efter avancemanget.

Och kanske funkade det. Men det kan faktiskt vara så att hans avgörande insats bestod i en klart luriga manöver.

Andrew Redmayne, till vänster.
Andrew Redmayne, till vänster.

Slängde bakom reklamskylt

Perus målvakt Pedro Gallese hade nämligen med sig instruktioner på sin vattenflaska in till straffläggningen. Sannolikt statstik om var tänkbara skyttar brukar sätta sina favoritstraffar. Det såg ut att funka bra på första skytten när han tog Martin Boyles elvametare.

Men sen blev det tuffare.

Jag var på matchen i går och jag tror ingen annan såg att Perus målvakt hade instruktioner på sin vattenflaska. Vid första chans så slängde Redmayne bort den från planen bakom målet”, skriver Sam Gowland, en åskådare på plats på matchen”, på Twitter.

Och tv-bilderna ser ut att ge honom rätt. Medan Gallese förbereder sig för den tredje straffen så ser man hur Redmayne slänger iväg något bakom reklamskylten. Senare kan man se hur Gallese letade efter sin flaska kring målet utan framgång. Någon mer räddning än den allra första straffen blev det inte för peruanen.

Redmayne hade haft lång tid att förberedda sig på vilka knep han skulle ta till. Det eventuella inhoppet var planerat långt i förtid.

– Jag har vetat i två, tre veckor att det här kan hända. Men jag är ingen hjälte, killarna springer i 120 minuter, sa han efter segern.

PLUS: 20 000 spelare i elitpojklägret – här är hemliga betygen


Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

Ämnen i artikeln