Isabelle Gulldén om OS, nya livet och oväntade handbollsdrömmen

I OS spelade handbollsdamerna utan Isabelle Gulldén i ett mästerskap för första gången på 15 år.

Då blev det succé.

– Det var lite blandade känslor, säger Gulldén i en intervju om sitt nya liv i Norge.

Handbollslandslaget är samlat för första gången sedan OS-succén i somras då man tog en skrällstämplad fjärdeplats.

EM-kval stundar: Island i Eskilstuna på torsdagen och Turkiet borta på söndag.

Då njuter de senaste tio årens största svenska handbollsstjärna, Isabelle Gulldén, av att vara ledig och få vara ”hemma” i Göteborg. Med en övertrött och tjurig Lias, 2, bredvid sig i bilen är familjen på väg hem till Gulldéns föräldrar när Sportbladet når henne.

– Det känns fortfarande sjukt att kunna vara ledig och träna upp sig och hinna hem och vara med familjen en sådan här vecka. Jag trodde till och med matchen (mot Island) var i dag. Jag har alltså inte så bra koll, säger hon med ett skratt.

Efter fyra år i danska ligan och därefter sex år i Rumänien och Frankrike valde 32-åringen överraskande att flytta till norska Vipers Kristiansand i somras.

Övergången blev klar tidigt i våras och sedan gick Vipers överraskande och vann Champions League i slutet av maj efter att vunnit finalen mot Gulldéns franska klubb Brest.

Hur är livet i Norge?

– Väldigt, väldigt bra än så länge. Det är som att komma hem kan man säga.

Vad njuter du mest av med att vara tillbaka i Skandinavien?

– Det är egentligen allt möjligt. Vi bor i en väldigt fin lägenhet och har nära vatten, skog och till stan. Alla är trevliga och snälla och tar hand om en.

Gulldén i Vipers-dressen.
Gulldén i Vipers-dressen.

Är klar med landslaget

OS i augusti var det första mästerskapet på 15 år som Sverige spelade utan Gulldén, som deltog i 15 OS, VM och EM innan hon lade av i landslaget med EM i december i fjol.

Sverige blev bara elva i EM. Det var den sämsta placeringen i ett mästerskap på elva år och alla frågade sig hur det skulle gå när fixstjärnan och spelmotorn Gulldén lade av.

Landslaget svarade med att ta sig till en sensationell semifinal i OS efter några fantastiska matcher i inledningen av turneringen där man bland annat körde över Ryssland och spelade oavgjort mot Frankrike (de två lag som spelade final en dryg vecka senare).

Var du lika överraskad som alla andra?

– Man visste att det fanns potential. Det sa jag redan i december. Det som ska till i ett mästerskap är att alla träffar dagen och det var det de gjorde. Många gjorde sitt livs mästerskap. De hade tydliga roller och de kom in i ett flyt från start som sedan följdes upp.

Vad tror du om landslagets framtid? Kommer det att krävas maxutdelning varje gång för att vara med där uppe?

– Klart att det kommer att göra det. Men man såg en tydlig rollfördelning och de hade tränat stenhårt. Följs det upp kommer det blir medaljer i framtiden. Om det blir redan nu i VM i december vet man ju inte. Men det såg väldigt säkert ut allting. De var väl förberedda.

Hur kändes det att för första gången se ett mästerskap från sidan?

– Lite speciellt var det när man såg på Instagram att de hade kommit in i OS-byn och så. När det sedan väl började var jag mitt i försäsongen med ett nytt lag så då tänkte jag inte jättemycket på det. Vi tränade nästan varje gång de hade match också, kändes det som.

Gulldén har inte alls ångrat sitt beslut att sluta i landslaget.

– Jag känner att jag är klar och att det var rätt beslut. Klart att man hade velat ha en OS-medalj, om det hade blivit fallet, men jag var inte alls beredd att lägga ner all den tid som krävdes.

Kändes det lite i hjärtat att de presterade så bra utan dig? Eller var det bara glädje?

– Jag känner bara att det var rätt beslut. Det hade varit värre om man varit petad eller skadad. Jag har tagit det beslutet och det känns rätt. Men det var lite blandade känslor. Fast jag hade som sagt aldrig velat lägga ner den tiden och att vara ifrån Lias så länge under den perioden hade aldrig gått.

Isabelle Gulldén när hon spelade för franska Brest.
Isabelle Gulldén när hon spelade för franska Brest.

Drömmer om att bli linjespelare

Kristiansand är förstås stora favoriter i den norska ligan och ligger trea efter sex omgångar och en tappad poäng. I Champions Leagues gruppspel har det blivit en seger på tre matcher (mot Gulldéns moderklubb Sävehof).

– Vi hade 20 spelare på papperet inför säsongen och det såg väldigt bra ut. Nu är vi väl nere på tolv spelare. Det är mycket skador och Heidi Löke är gravid. Vi har inte det laget jag trodde vi skulle ha när jag kom.

Det har varit ganska stor spelaromsättning och lite av en nystart i Vipers, där stommen de senaste åren utgjorts av norska landslagsstjärnor.

– Vi har en bra bit kvar tills spel och samspel sitter. Vi är många utlänningar numera och pratar engelska på träning och i taktikgenomgångar. Så det där helnorska som det varit tidigare har försvunnit lite.

Norska storstjärnor som Katrine Lunde och Nora Mörk har varit som spöken för Gulldén och det svenska landslaget i många mästerskap.

Hur är det att vara lagkamrat med dem nu?

– De ställer sjukt höga krav på träning. Skjuter man inte där man ska så... Det är så man märker varför de är bäst. När det är träning så är det alltid 100 procent – eller mer.

Gulldén får väldigt mycket speltid på mittnio, inte minst sedan spanska nyförvärvet Nerea Pena gått sönder.

– Men när Löke blev gravid och vi fick ytterligare en linjespelare skadad trodde jag att min dröm skulle gå i uppfyllelse – att få gå in och spela på linjen. Jag fick göra det på träning och tänkte att ”det är nu det händer”, att det är ett tecken, säger hon med ett skratt.

Gulldén sa till Sportbladet redan i samband med hemma-EM 2016:

– Efter Tokyo-OS gör jag ”en Wislander”.

Hon syftade på legendarens byte från mittnia till linjespelare under senare delen av karriären.

Men något linjespel i match har det alltså inte blivit ännu.

Hur är din form?

– Jag känner fortfarande att jag har en bit kvar till där jag var när jag var som bäst.

Hur är intresset i stan?

– Jättestort. Efter att de vann Champions League i våras vet alla i stan vilka handbollsspelarna är. På ligamatcherna kommer det inte jättemycket åskådare. Hallen tar bara 2300 men när vi spelat Champions League i höst har vi tagit in max vad vi fått. Efter landslagsuppehållet räknar jag med att det ska bli fullt när vi spelar i Champions League, säger hon.

Isabelle Gulldén firar mål i landslagströjan.
Isabelle Gulldén firar mål i landslagströjan.
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN