Ola Lindgren: Sverige tar EM-guld

Publicerad 2022-01-13

Elva av tolv experter tror att Sverige går till minst semifinal i EM.

Två av dem tror till och med att Sverige tar guld.

– Det finns väl inget som säger att Sverige inte ska kunna gå till final och vinna den, säger ex-förbundskaptenen Ola Lindgren, på plats i Slovakien.

Efter VM-final (och OS-kvartsfinal) i fjol är förväntningarna höga på Sverige inför handbolls-EM som inleds i dag.

I Sportbladets stora panel tror hela elva av tolv experter att Blågult går till minst semifinal, mer än hälften (sju) spår en svensk EM-final och två av profilerna tippar att landslaget går hela vägen och tar det första mästerskapsguldet på 20 år (senast var hemma-EM 2002).

De två är förre svenske förbundskaptenen Ola Lindgren, som numera basar över Finland och är på plats på EM för Viaplays räkning, och C Mores Charlie Sjöstrand.

”Har ett fantastiskt lag”

Du tror alltså på svenskt guld, Ola?

– Jag säger fan det. Jag tycker de har ett bra lag och har fått lite mästerskapsrutin nu. Det finns väl inget som säger att Sverige inte ska gå långt och kunna vara i en final och vinna den. De har ju ett fantastiskt lag. Det är spännande där de befinner sig med nästan bara Champions League- eller Bundesliga-spelare hela högen. Det är hög kvalitet på laget, säger Lindgren, som tippar Danmark tvåa och Frankrike trea.

När han tittar på eventuella svagheter i laget nämner han samma som de flesta:

– Det är ett frågetecken för målvakterna. Det krävs att Palicka spelar på topp. Mittsexpositionen pratar man också om. Men de krigar på ändå och Darj har ju utvecklats. Nej, det ser bra ut.

Senast förväntningarna på landslaget var nästan lika stora var inför VM 2019 då fyra av åtta i Sportbladets expertpanel trodde på svenskt guld.

Det reagerade vänsternian Kim Ekdahl Du Rietz starkt över när han fick höra.

– Det är ju helt befängt. Det är helt utanför min världsbild, sa han.

Ola Lindgren som spelare i ”Bengan-boys”.
Ola Lindgren som spelare i ”Bengan-boys”.

”En stor komplimang”

Dagens landslag tar förväntningarna med större ro.

– Det här tar jag bara som en stor komplimang att folk tycker att laget håller hög kvalitet, säger förbundskapten Glenn Solberg inför kvällens premiär mot Bosnien.

Han känner Ola Lindgren väl efter deras fyra år som lagkamrater i tyska Nordhorn.

Du tycker inte att Ola sticker ut hakan lite väl mycket och sätter press på er?

– Nej, det är bara trevligt att folk som har erfarenhet och kunskap tror på en. Sedan vet han och alla andra att ett EM är väldigt tajt.

Jim Gottfridsson, som tycker att framför allt Danmark och Frankrike är större guldfavoriter:

– Det är smickrande att vi nämns i toppen, vilket jag tycker att vi förtjänar med de prestationer vi gjort över tid. Men det gäller att behålla ödmjukheten. Vi ska inte sväva iväg med den knasiga uppladdningen vi har haft.

Sverige möter Bosnien i kväll 20.30 och matchen sänds på TV6 och Viaplay.

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.