Svensk sensation i beachvolley-EM – klara för final

Publicerad 2022-08-21

Sverige har fått fram två världsspelare i beachvolley.

David Åhman och Jonatan Hellvig är klara för final i EM i München efter skrällseger mot de norska världsettorna.

– Det är vår ärkerival så det suger, säger Anders Mol.

Anders Mol Berntsen och Christian Sörum Sandlie är världens bästa beachvolleyspelare.

Den norska duon är världsettor, regerande olympiska mästare och fyrfaldiga Europamästare.

Men i semifinalen i EM i München mot två svenska 20-åringar fick norrmännen, som inte tappat ett set i turneringen, en lektion.

”Det där var helt otroligt”

David Åhman och Jonatan Hellvig vann en rysare i avgörande set (21–16, 21–23, 15–13) och har nu skrivit svensk beachvollehyhistoria. När matchbollen slogs in visste jublet inga gränser.

– Det där var helt otroligt. Vårt första mål var att komma vidare från gruppspelet och nu står vi i final. Det var möjligtvis vår bästa match någonsin, säger svenskduon i norska NRK.

Det var första gången som den norska duon förlorade mot ett svenskt lag.

– I dag spelar de bättre än oss, de spelar ett lite annorlunda spel och vilket gjorde det svårt för oss. Det är vår ärkerival, Norge och Sverige är alltid rivaler så det suger, säger Mol till VG.

Gjort rent hus

Sverige har aldrig tidigare tagit någon EM-medalj. Tom Englén och Fredrik Petersson var framme i kvartsfinal i EM 1997 och Björn Berg och Simon Dahl tangerade den bedriften 2004.

– Jag känner oerhört med de här grabbarna. De är så oerhört imponerande. Världsstjärnor in the making i en av världens bästa sporter. Vi har ett gäng 20-åringar som slår världens bästa lag, säger SVT:s expertkommentator Mattias Magnusson.

Åhman och Hellvig kommer emellertid inte från ingenstans. Duon har de senaste åren gjort rent hus i Europamästerskapen på ungdomsnivå, med guld i U18-, U20- och U22-EM. De har även en säregen beachvolleystil, som kommit att gå under benämningen ”swedish jump-set”.

I finalen väntar det tjeckiska paret David Schweiner och Ondrej Perusic senare i eftermiddag, 17.30. Svensk medalj är med andra ord redan säkrad.