Sex raka segrar – men ingen aning om var de står

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
SPORTBLADET

PARIS. Det enda vi vet är att vi ingenting vet.

Som var det här svenska landslaget står.

Okej, vi vet att Sverige körde över Bahrain överraskande lätt i VM-premiären. Vi vet att det här nya landslaget vunnit sex raka matcher i EM-kval, vänskapslandskamper och nu också VM. Vi vet att Kristján Andrésson inte vet hur det är att förlora som förbundskapten.

Men det viktigaste vet vi inte – var det här laget egentligen står.

Hur bra är Sverige just nu?

Sex raka segrar har förstås gett detta nybygge en härlig självförtroendeskjuts.

Men det är svårt att dra för stora växlar av dem.

I den första EM-kvalmatchen städade man av ett svagt Montenegro med stora interna problem med 36-21 i Lund.

I den andra EM-kvalmatchen vann man bekvämt borta mot Slovakien med 21-17 efter att lett med minst tre mål hela matchen.

I VM-uppladdningens första match hade norrmännen inte en enda målvaktsräddning före paus och såg allmänt håglösa ut: 37-29.

I returen dagen efter hade Norge repat sig något och bjöd på lite bättre motstånd. 27-25 efter att Sverige fört matchen från 5-5.

Chile i Malmö blev en skrattmatch där man borde blåst av efter en kvart och delat upp nya lag: 38-21.

Det var nästan samma sak i VM-premiären: 5-0 blev 14-4, 17-5 och till slut 33-16.

Aldrig varit pressade

Värdemätaren skulle ju ha varit mot Norge, och så här i efterhand det andra mötet då norrmännen borde varit revanschsugna för sitt debacle i första matchen. Men det är väldigt svårt att värdera hur Norge presterade i Kristianstad.

Det här svenska laget har inte stött på riktigt tufft motstånd ännu. Man har inte varit pressade en enda gång under en match.

Nu ska vi inte underskatta argentinarna. De har för vana att ta poäng av, eller i varje fall ordentligt skaka, minst en stor handbollsnation i nästan varje mästerskap. Men argentinarna var chanslösa mot danskarna i går och det är inte säkert att de heller blir en värdemätare för det här svenska laget.

Sedan väntar Danmark och visst är det en värdemätare i sig men samtidigt skiljer det nog fyra-fem mål på papperet mellan de båda grannländerna.

Nej, vi kan mycket väl få vänta framåt onsdag och fredag, till matcherna mot Qatar och, framför allt, Egypten innan vi får reda på var det här laget verkligen står. Hur de agerar med kniven på strupen.

Om man nu inte skulle pressa eller till och med ta poäng av Danmark innan dess, för då kan vi börja slå på den stora trumman.

***

Samtidigt kunde inte Sverige göra mycket mer än att vinna, och vinna klart, mot Bahrain.

Självfallet finns det mycket positivt att ta med sig trots motståndet.

Flera spelare i nya, tunga roller bar upp dem också när VM-poäng stod på spel.

Darj en ”Jernemyr light”

De båda Kristianstadsspelarna som (på papperet) är ensamma på sina positioner, Jerry Tollbring och Albin Lagergren, imponerade. Tollbring gjorde tio mål och Lagergren hade en stor roll som försvarare, spelfördelare i kontringen och framspelare.

Max Darj visade hur rivig men samtidigt följsam han är i mittförsvaret; en light-version av Jernemyr nästan.

Jesper Nielsen hade bara tränat i fyra dagar och inte spelat match sedan den 22 december. Det märktes inte.

Mikael Appelgren gick för första gången in i ett mästerskap som förstemålvakt och som han gjorde det. Samtidigt ska vi inte glömma Palicka, som gjorde sitt första mästerskap på fem år.

Jim Gottfridsson fick äntligen lämna en mästerskapsmatch nöjd och glad.

Mattias Zachrisson och Andreas Nilsson, som också hade det rätt tungt i Rio, fick en skön start på VM. Det kan bli ett hektiskt VM för ”Zacke”, som borde vara förstavalet på högerkanten nu men som också ska avlasta Lagergren på högernio.

***

Däremot var Simon Jeppsson tagen av stundens VM-allvar och Lukas Nilsson har inte hittat formen ännu, även om hans match med bara spel uppställt anfall i en tillställning som präglades av svenska kontringar blev väldigt ryckig.

Niclas Ekberg var med nöd och näppe godkänd.

***

Men Sverige har två poäng och leder sin VM-grupp. Det vet vi också.