Idrottsgalan 2017

”Hästfolket är som en sekt – det är skandal”

avMartin Tolén

Peder Fredricsons Jerringprisseger rör upp känslor i idrotts-Sverige.

Boxaren Mikaela Laurén menar att Sarah Sjöström rånades på priset.

– Allt ridfolk har väl gått ihop och röstat järnet, säger Laurén.

Ryttaren Peder Fredricson, 44, blev framröstad till Jerringpriset.

Med det högsta antalet röster sedan Idrottsgalan startade (år 2000) tog OS-silvermedaljören priset före golfaren Henrik Stenson.

– När jag kom upp och började hålla tal och tacka alla ville jag berätta lite om hur det är att rida och vad vår sport handlar om. Då kände jag att det var helt tyst i publiken. Då kom känslorna på en lite, det var känslosamt, sa Fredricson efteråt och hyllades av både Henrik Stenson och Sarah Sjöström.

”Är som en sekt – skandal”

Men alla var inte lika glada.

Boxaren, och före detta landslagssimmaren, Mikaela Laurén tycker att det ”är en skandal”.

– Hästfolket är som en sekt, de bara ringer och ringer. Jag vet inte ens vem den där ryttaren är, säger hon enligt Expressen.

I Aftonbladet Morgon utvecklar Laurén sina tankar och anser att det hela var en organiserad kupp.

– Jag tror att de har gått ihop. En inbördes fanclub med allt ridfolk och röstat järnet, säger boxaren som tycker att Sarah Sjöström förtjänade priset.

– Jag blev superförbannad för att det var otroligt orättvist. Ingen har slagit hennes prestationer. Att vinna OS-guld, silver och brons på samma OS.

Ledde hela vägen

Radiosportens chef, Markus Boger, var dock inte förvånad över utslaget och avslöjar att Fredricson ledde omröstningen från start till mål.

– Jag tror så här: många är nog lite överraskade, men det handlar nog bara om att ridsporten är en väldigt stor sport i Sverige, många känner nog inte till att den är så stor och har så engagerade supportrar, sa han till Sportbladet i går.

ARTIKELN HANDLAR OM