"Stina är väldigt, väldigt, väldigt stark"

1 av 2 | Foto: Pedersen, Terje / TT NYHETSBYR≈N
SPORTBLADET

VAL DI FIEMME. Svenskarna är tvärsäkra på att Heidi Weng är storfavorit i dag.
Norges landslagschef ser ett unikt scenario – där åkarna kommer upp samtidigt och spurtar om segern.
– Då är svenskan bäst, säger Vidar Löfshus.

Stina Nilssons uppvisning på tio kilometer klassiskt förändrar i grunden ingenting. Varken hon, hennes tränare eller ens motståndarna ser totalledaren Nilsson som favorit till slutsegern efter dagens klättring upp för Alpe Cermis.

Lyssna bara:

– Nej, det är jag inte. Det finns folk som är bra mycket bättre än mig, säger Nilsson.

– Nu är pallen realistisk så det gäller att få någon av norskorna eller Pärmäkoski bakom sig. Men av alla längdskidtävlingar är det Stina ska göra det som är hennes svagaste sida och Heidi Wengs starkaste, säger tränaren Ole Morten Iversen.

– Weng är fortsatt den stora favoriten. Hon har gjort den här klättringen fantastiskt bra tidigare. Jag tror inte att Stina Nilsson kommer att slita ihjäl sig för att hålla undan före backen, säger förbundskapten Rikard Grip.

– Vi får se. Det blir tufft och hårt. Det får gå som det går. Stina var sex minuter bakom Therese i fjol men är ganska mycket bättre i år, säger Heidi Weng.

”Heidi är inte i toppform”

En går mot strömmen.

Visserligen tror Vidar Löfshus, norsk landslagschef, också att Heidi Weng har goda chanser vid en bra dag. Men Löfshus ser också ett scenario där Stina orkar hänga på de starkare klättrarna och avgör på slutet.

– Som styrkeförhållandena är har de rätt i att Heidi är favorit, men jag tror kanske inte att Heidi är i toppform. Hon ska ha en bra dag om hon ska vinna, säger Löfshus.

Hur stor chans har Stina att vinna?

– Hon verkar väldigt, väldigt, väldigt stark, så den chansen är stor.

Hur blir loppet?

– Jag tror att det blir väldigt tätt och spännande. Krista Pärmäkoski går alltid fort upp för backen så hon kommer att bidra. Det kan för första gången bli en spurt uppe på toppen och då... då kanske det blir en svensk.