Skrällen i Australien – Djokovic utslagen

Foto: Aaron Favila/AP/TT
Denis Istomin.
SPORTBLADET

Tennisvärlden är i chock.

Världstvåan Novak Djokovic är eliminerad i Australian Open – när 117-rankade uzbeken Denis Istomin skrällde.

– Jag överraskade mig själv, säger Istomin.

Den andreseedade serben Novak Djokovic, som vunnit grand slam-turneringen sex gånger, fick stryk av den 117-rankade uzbeken Denis Istomin, som vann med 7–6, 5–7, 2–6, 7–6, 6–4, redan i andra omgången.

– Jag spelade så bra idag och överraskade mig själv. Det här är min största seger, den betyder väldigt mycket för mig. Nu vet jag att jag kan mäta mig med alla killarna, sa Istomin till TT efter matchen.

Inte sedan 2006 har Djokovic åkt ut så tidigt i Australian Open, då försvann han i första omgången. Därefter har han gått till fjärde omgången en gång, kvartsfinal tre gånger samt vunnit sex gånger, varav de två senaste åren.

Istomin har gått till tredje omgången två gånger tidigare i Melbourne-turneringen.

Istomin vann det första setet i tiebreak och hade även två setbollar i andra, som han förlorade. Han vann det fjärde setet i tiebreak.

I det avgörande setet bröt Istomin fram till 3–2 och kunde sedan serva hem matchen genom 6–4 i sista set efter nästan fem timmars spel.

”Chocken – det är över för Djokovic”

Sportsajten Sportsport.ba beskriver bilden från Balkan. En chock att Djokovic åkte ut men samtidigt också karriärens största seger för Istomin.

”Uzbeken utnyttjade varje misstag från Novak Djokovic. Han avslutade jobbet i femte set vilket ledde till en storseger, och troligtvis den största segern i hans karriär”.

* * *
Serena Williams är klar för tredje omgången i Australian Open-tennisen efter en övertygande seger över tjeckiskan Lucie Safarova med 6–3, 6–4.

Den finalseedade amerikanskan är ute efter sin sjunde titel i Melbourne och 23:e i grand slam, och slog 15 serveess i strålkastarljuset under torsdagens kvällsmatch på Rod Laver Arena. På sin tredje matchboll säkrade hon segern över Safarova. I nästa match väntar landsmaninnan Nicole Gibbs för 35-åriga Williams.

Tredjeseedade polskan Agnieszka Radwanska åkte oväntat ut i andra omgången. Den 34-åriga kroatiskan Mirjana Lucic-Baroni, dubbelmästare i Melbourne redan 1998, vann i två raka set med klara 6–3, 6–2. Radwanska har som bäst nått semifinal i Australian Open, men världstrean blev nu det första tunga fallet i turneringen och har inte blivit utslagen lika tidigt i en grand slam-turnering sedan 2009. Mirjana Lucic-Baroni är 79:a på världsrankingen och oseedad i Melbourne.