Bröt med tränaren – tog storseger

Foto: PER WIKLUND / BILDBYR N

avJonas Gustavsson

SPORTBLADET

Linköping valde att bryta med coachen Andreas Harnesk.

Första matchen efter det:

11-4-seger mot Sirius – efter att ha vänt 1-4-underläge och vunnit andra halvan av matchen med 10-0 (!).

– Det kändes konstigt, säger Martin Karlsson.

Det är i innebandy det händer, brukar man säga.

När Sirius sköt 4-1 i början av den andra perioden så kändes det blytungt för Linköping.

Då sparkade Joakim Olsson olyckligt in bollen i eget mål, en kasse som blev starten på en makalös vändning av Linköping som vann andra halvan av matchen med galna 10-0, och matchen med 11-4.

– Det kändes konstigt, säger Martin Karlsson.

– Sirius kunde gjort 6-1 och 7-1 också, så vi hade lite flyt. Vi fick det där skitmålet med oss och ett väldigt viktigt 6-4-mål precis innan andra perioden tog slut. Där kändes det som att luften gick ur dem med tanke på att de tappat en ledning och deras läge i tabellen. I tredje perioden kändes det som vi gjorde mål på allt, vi hade extrem utdelning.

Tränaren fick lämna

Vad sa ni efter första perioden?

– Vi gick i fällan i första och ville rätta till det, sedan gjorde de 4-1 direkt och efter det gjorde vi om en hel del i laget. När sedan de gjorde sitt självmål så vände det.

Segern kom i den första matchen efter att huvudtränaren Andreas Harnesk fått lämna klubben.

Fjolårets guldtränare i damlaget Iksu plockades in som ett led i klubbens riktningsförändring där man vill bli ett mer bollförande och offensivt lag för att närma sig SSL-toppen.

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYR N
Andreas Harnesk sparkades

Det var innan landslagsuppehållet, bara åtta matcher in i serien, som klubben meddelade att man bryter med Andreas Harnesk på grund av bristande samsyn i ledarskapet.

Nu leder återigen förre huvudtränaren Johan Astbrant – som i år varit matchcoach – laget.

”Inte på väg ner i graven”

– De är olika som tränare och det var fördelen från början, men sedan har det inte fungerat optimalt och föreningen valde att ta beslutet nu istället för senare. Spelartruppen har haft förtroende för båda. Jag vill inte kommentera det så mycket, säger Karlsson.

Blir det gamla Linköping nu igen?

– Det tror jag inte. Vi vill spela en roligare och offensivare innebandy. För att bli ett topplag måste man kunna vara bollförande.

Mot Sirius fick Martin Karlsson själv islossning med fem poäng efter att ha gjort sju poäng på hela säsongen innan dess.

– Det var skönt, man vill visa att man finns och att man inte är en 28-åring på väg ner i graven, säger han.

– Säsongsstarten har knappt varit godkänd för min del. Spelare lyfts av poäng och mycket kommer av självförtroende, så det var skönt att leverera lite.

ARTIKELN HANDLAR OM