Ryska attacken mot Norge: ”Som äckliga kackerlackor”

De norska skidskyttarna är tydliga med sin ställning emot att inte välkomna tillbaka ryska och belarusiska utövare.

Något som rör upp känslor i Ryssland.

– Norrmännen kryper överallt som äckliga kackerlackor, säger den före detta längdskidåkaren och skidskytten Anfisa Reztsova.

Norska skidskyttestjärnor som Johannes Thingnes Bö, Tarjei Bö Sturla Holm Lærgreid, Ingrid Landmark Tandrevold och Marte Olsbu Röiseland har varit tydliga med att man inte vill se att ryska och belarusiska idrottare välkomnas tillbaka – så länge Rysslands invasionskrig i Ukraina fortsätter. Även om IOK har gläntat på den dörren.

Det har fått den tidigare skidskytten Anfisa Reztsova, som vann elva världscuptävlingar mellan 1991 och 1995 samt tre OS-guld, att reagera starkt.

– Om jag ska vara ärlig så har norrmännen alltid varit emot oss. Det gäller bröderna Bö och de andra. Därför är detta inte förvånande. Vi är deras största konkurrenter och kommer alltid att vara starkare än dem, säger Reztsova till Sport24, enligt VG.

– Det är därför de är emot att vi deltar i internationella tävlingar. Så har det alltid varit. Norrmännen klättrar överallt som äckliga kackerlackor, fortsätter hon.

”Sport är inte politik”

Olga Zaitseva, även hon gammal skidskytt, är också kritisk – om än inte lika brysk i språket.

– Kommentarerna från idrottarna är överflödiga. De har ingen rätt att tala eftersom de förvandlar sport till politik. Sport är inte politik och de två sakerna måste hållas åtskilda. Idrotten är en arena för fred där det inte ska finnas några konflikter, säger hon.

Ryska OS-guldlaget i stafett 1994: Nadejda Talanova, Anfisa Reztsova, Natalia Snytina och Louiza Noskova.
Ryska OS-guldlaget i stafett 1994: Nadejda Talanova, Anfisa Reztsova, Natalia Snytina och Louiza Noskova.
Johannes Thingnes Bö.
Johannes Thingnes Bö.
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN