OS-medaljör dömd till tolv års fängelse

För tio år sedan tog Aljaksandra Herasimenia två medaljer i OS i London.

Nu har den tidigare simmaren dömts till tolv års fängelse i Belarus.

”I min frånvaro kan de till och med skjuta mig”, skriver Herasimenia på Instagram.

Den tidigare simstjärnan Aljaksandra Herasimenia, 36, bor i Litauen sedan 2020 men engagerar sig fortfarande i hemlandet Belarus.

Världsmästaren från VM 2011 och 2012 är en av grundarna till Sports Solidarity Fund, FBSD, som är en organisation som ska hjälpa belarusiska idrottare som förföljs i landet på grund av protester mot regeringen.

Uppmanade till sanktioner

Nu har Aljaksandra Herasimenia dömts till tolv års fängelse i en belarusisk domstol, skriver människorättsorganisationen Viasna.

Tillsammans med medaktivisten Alexander Opeinik, som får samma straff, fälls Herasimenia för att ha uppmanat till idrottssanktioner mot Belarus.

Herasimenia och Opeinik ska enligt domen ha försökt skada den nationella säkerheten och spridit falsk information om händelser i Belarus under två års tid.

Två silver i OS

Rättegången pågick 19–26 december men Aljaksandra Herasimenia och hennes ”medbrottsling” var aldrig på plats.

Däremot beslagtogs flera av Herasimenias tillgångar för att finansiera rättegången, enligt Viasna. Bland annat en stor summa pengar, en bil, flera mobiltelefoner, en lägenhet, en bilbarnstol, ett kylskåp och ett högtalarsystem.

”Vi läste domen, skrattade och fortsatte att fira ännu mer”, skrev Herasimenia på Instagram när hennes straff stod klart.

”Som man säger, i min frånvaro kan de till och med skjuta mig.”

Aljaksandra Herasimenia tog silver på både 50 och 100 meter frisim i OS i London 2012. Totalt har hon 22 medaljer från OS, VM och EM.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN