Marcus Ericsson: Med nyfunnen superkraft inför Indy 500

Publicerad 2023-05-16

2022 överraskade Marcus Ericsson alla med en seger i Indy 500. För att lyckas försvara titeln har han ställt om sin träning.

– Som idrottsman är jag självkritisk och framgång handlar om att alltid vilja bli bättre, säger han.

När Marcus Ericsson korsade de tegelstenar som utgör mållinjen i Indy 500 i maj 2022 var han den andra svenska föraren i historien att vinna ”the greatest spectacle of racing”, Indy 500.

Den första var Kenny Bräck 1999.

– I år kommer jag dit som ” The Champion”. Det är stort, säger Marcus Ericsson och skrattar.

– Det är faktiskt det största enskilda race man kan vinna inom motorsporten. Det är enormt och nu är jag regerande mästare. Jag tycker om att ha de förväntningarna på mig, det känns kul och spännande att anta den utmaningen och det är otroligt positivt att jag får det fokuset som fjolårets seger gav.

I USA värderas en seger i Indy 500 högre än en seger i Mästerskapet. Oavsett vilken förare du frågar om de hellre vill vinna mästerskapet eller Indy 500 blir svaret det samma. Även för Marcus Ericsson.

– Ja, det är Indy 500. Det är den stora kungakronan det är så mycket större än mästerskapet, även om man som europé alltid pratar om att vinna titlar, jag snackade med Will Power som vann mästerskapet och han sa att det absolut inte är samma grej, men med det sagt så vill jag försvara min titel i Indy 500 och även vinna mästerskapet.

Ifjol var han med i kampen om titeln in i säsongens sista lopp, mycket tack vare att segern i Indy 500 gav dubbla poäng. I år är den fördelen bortplockad och Ericsson är medveten om att han behöver höja sin lägsta nivå för att nå upp till årets tuffa målsättningar.

Erikssons med nyfunnen superkraft inför Indy 500

För att lyckas med det har han tagit till helt nya metoder. Han har böjrat arbeta med den mentala coachen Stig Wiklund som coachat både idrottsmän och företagare till stora framgångar.

– När man har nått så högt upp i depån som vad jag har gjort är det små detaljer som avgör. Det är många som sagt att nu har du vunnit Indy 500 nu kan du luta dig tillbaka och njuta, du är ju duktig. Den inställningen tar dig ingenstans, säger han.

– Jag som idrottsman är alltid nyfiken på att bli bättre, den som inte blir bättre kommer snart inte att vara bra. Jag är självkritisk och tycker inte om att skylla på bilen eller teamet. Jag vill vet vad jag kan göra för att bli bättre.

De första träffarna skedde i Sverige och numera möts de regelbundet digitalt. Samarbetet har varit framgångsrikt och Ericsson har imponerat under säsongsinledningen. Han vann premiären och ligger nu trea i mästerskapet.

Stig Wiklund.
Stig Wiklund.

– Vårt samarbete har gett mig en helt annan förståelse för vilken betydelse den mentala biten har inom idrotten. Jag har fått verktyg som gör att jag vet hur jag ska tänka i olika situationer, jag jobbar med det dagligen och det hjälper mig att bli mer framgångsrik på banan, men också en bättre person i min vardag, säger Ericsson som nyligen gifte sig med sin stora kärlek, Iris Jondahl.

Du har alltid varit analytisk, har de nya kunskaperna kring din mentala hälsa påverkat din uppladdning inför Indy 500?

– Jag har alltid varit väl förberedd, det har varit min stora styrka, men också min största motståndare. Nu har jag verktyg som hjälper mig att se till att min största styrka aldrig blir min största svaghet. Jag är oerhört analytisk och det måste användas rätt. Lyckas det är det min superkraft, misslyckas jag är det en oerhörd påfrestning.

– Att hitta den balansen är svårt, men jag har fått nya insikter kring hur jag ska hantera det. Det handlar om att lita på känslan, planera, förbereda, samtidigt som jag kan lita på mina instinkter och göra rätt val i nuet. Då är det min superkraft.

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.