Kallas OS-dilemma

avPetra Thorén

PLANICA. Charlotte Kallas tränare Magnus Ingesson åker med till Pyeongchang.

Men teamet har ett dilemma att reda ut inför tävlingarna.

Tränaren har fortfarande inte tillstånd att följa med stjärnan ut i spåren på OS-banorna.

– Det är en viktig del och det hade varit skönt att ha en lösning innan vi åker, säger Magnus Ingesson till Sportbladet.

Efter ett fint genrep – en andraplats i det klassiska loppet i Planica – inledde Charlotte Kalla nästa fas i OS-uppladdningen.

Fram till slutet av nästa vecka ska Charlotte Kalla locka fram toppformen i italienska Seiser Alm.

Pusselbitarna börjar falla på plats och Charlotte Kalla har rutin från hur hon ska komma i toppslag.

Men det finns ett dilemma att lösa. Tränaren Magnus Ingesson, som inte tillhör det svenska längdlandslaget, har via Sveriges Olympiska kommitté fått ackreditering till OS.

Men det återstår detaljer att lösa för att han och Charlotte Kalla ska kunna genomföra det täta samarbete som brukar leda till framgång.

1 av 4 | Foto: Pontus Orre
Charlotte Kalla går in i sista uppladdningsfasen före OS. Hon gör det med tränaren Magnus Ingesson. Men ett problem finns. Tränaren saknar tillstånd att följa med stjärnan ut på OS-banorna. Här är de på plats i Plancia.

Har ingen väst över

Magnus Ingesson har fortfarande ingen ledarväst, beviset på tillstånd att komma ut på banorna.

Normalt åker Charlotte Kalla banorna tillsammans med Magnus Ingesson, inte minst dagen före tävlingarna.

– Det jag fortfarande jagar är en ackreditering för att komma ut på banan. Ackreditering för att komma in på arenan har jag via SOK, men inte för att kunna vara ute på spåren, säger Magnus Ingesson som fanns med stjärnan i Planica.

I världscupen och på VM i fjol löste det sig via förre skidåkaren Christer Majbäcks vallaföretag Skigo, men dem lösningen fungerar inte i OS.

Magnus Ingesson och förbundskapten Rikard Grip har talat om problemet, men landslaget kan inte hjälpa till. Något som Magnus Ingesson har förståelse för.

Rikard Grip förklarar:

– Vi har inte västar till alla som är ordinarie i vår trupp heller så där måste vi i prioritera det i första hand. De västar vi har är för de som är med i teamet fullt ut. Vi får 20 eller 22 västar. Vi är 25-26 ledare, så vi hade gärna haft fler. Man tilldelas västar. SOK kan inte lösa det, det är FIS som fördelar.

Oro inför avresan

Skulle det inte lösa sig är det värdefullt i sig för Charlotte Kalla att Magnus Ingesson är på plats under de olympiska spelen.

– Det är en trygghet att han sett live hur han upplever hur jag åker och sen får man resonera om det, säger Charlotte Kalla.

Magnus Ingesson håller med:

– Att vara där är bra och mycket bättre än att vara hemma.

Är du orolig för att det inte ska lösa sig med en ledarväst?

Lite, man skulle gärna ha det klart.

ARTIKELN HANDLAR OM