Svensk världsmästare klar för Svenska Rallyt

avAnna Andersson

Foto: Micke Fransson/TT NYHETSBYRÅN
Johan Kristoffersson klar för Svenska Rallyt

En svensk världsmästare kommer till Svenska Rallyt.

Sportbladet kan avslöja att Johan Kristoffersson kör Rally Sweden.

– Det ska bli väldigt väldigt kul.

Foto: PSRX
Världsmästare i rallycross - nu kör han Rally Sweden

Världsmästaren i rallycross hade gett upp drömmen om Svenska Rallyt, men ett uppdrag för Volkswagen flyttades plötsligt - och svensken är den sista föraren in på anmälningslistan för Rally Sweden.

– Helt overkligt. Allt gick väldigt snabbt, men jag satsar på att prestera på mitt max, säger Johan Kristoffersson till Sportbladet.

Kristoffersson kör Svenska Rallyt

Han kör hemmatävlingen i WRC2 med en Skoda Fabia R5.

– Det ska bli väldigt kul, jag har varit och tittat på rallyt ända sedan jag var liten och körde mitt första rally 2015. Det är så himla skönt att köra och dessutom är det väldigt bra träning för rallycrossen som är min huvuduppgift.

•På vilket sätt?

– Du blir duktig på läsa och bedöma grepp. Att visuellt läsa underlag kommer jag att ha nytta av även i rallycross. Mina tidigare rallyinsatser har till exempel hjälpt mig att bli snabbare i jokern. Dessutom är det bra att förbereda sig inför tävling, du samlar erfarenheter.

Möter Tidemand och Åhlin

Han kör Svenska Rallyt tillsammans med kartläsaren Patrik Barth och på vägarna kommer han att möta en annan värmlänning - och världsmästare. Han kör i samma klass som Pontus Tidemand.

– Det är inte realistiskt att jag ska kunna utmana honom i sammandraget, han har betydligt mer erfarenhet från rally, säger Kristoffersson som också ställs mot Fredrik Åhlin och Mattias Adielsson.

– Men kan jag vara med i topp tre på vissa sträckor vore det väldigt bra.

Svenska Rallyt startar den 15 februari.

Läs Sportbladets guide till WRC - alla tävlingar, datum och sträckor i Rally-VM.

ARTIKELN HANDLAR OM