Norge har skapat en egen skidrobot

Foto: Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN

avPetra Thorén

SPORTBLADET

Skoningslös med övernaturliga krafter har han slagit ut allt i sin väg hittills i vintern.

Den norska skidfabrikens vassaste tillskott har triggat tanken.

Men i går stillades oron.

Johannes "Hubot" Kläbo är nog ändå en äkta människa.

I TV-serien Äkta människor, en svensk science fiction-dramaserie som hade premiär 2012, väckte de människoliknande robotarna både fascination och rädsla.

Nu sitter vi här i Sverige sex år senare med känslan av att Norge skapat sin alldeles egen skidhubot.

God till sinnet visserligen, men läskigt perfekt, brådmogen och fysiskt exemplarisk.

Helg efter helg har Johannes Hösflot Kläbo sopat mattan med konkurrenterna i världscupen. Han har gjort det med sin höga toppfart, sin taktiska och tekniska briljans. Nyfiket har han under tonåren utvecklat en saxningsteknik, en slags skidlöpning med högt uppdragna knän, som får honom att liknas vid friidrottens Usain Bolt. Löpstilen i klassisk stil innebär att han kan korta sin zon för fästvalla och förutom själva rycket får bättre glid utför.

Passningen till Northug

Han har inte darrat det minsta i spåren. Inte heller vid sidan av dem.

När han förra helgen klev upp på scenen på den norska idrottsgalan och skickade passningen "Make Northug great again" var det med konstpauser och en pondus som hade imponerat till och med på Oprah Winfrey.

Alla ni som har egna ungdomar hemma vet att det sociala spelet, samtalet med främmande människor, kan vara en utmaning. Men inte för Johannes Hösflot Kläbo. Han är en naturbegåvning även på den fronten. Så fulländad, så fläckfri, så omänsklig.

Foto: Pressfoto
Ur ”Äkta människor”

Jag minns min första lite närmare möte med det norska underbarnet. I december 2016 i Lillehammer satt han på ett hotell inför världscupen och gav intervjuer. Väl medvetna om ett vi ställdes inför ett ovant intervjuoffer gick vi fram till den då 20-åriga skidåkaren och inledde frågestunden varsamt.

Han mötte oss med en nyfiken, tydlig blick och ett leende som fick gruppen av medelålders journalister att känna sig som nybörjare. Tillbakalutad, klädd i lusekofta som lockade fram de röda tonerna på hans kinder förklarade han sin talang och sin kärlek till morfar Kåre, som är hans tränare och mentor.

Några meter bort briljerade veteranstjärnan Petter Northug med spets. Han talade generöst om sin arvtagare, vilket fick "lill-Hubot" att klädsamt bjuda tillbaka på smicker och beröm.

Norska skidfabriken skakad

Tre dagar senare blev han tvåa i mini-touren vilket var startskottet på en serie av framgångsrika lopp. Johannes Hösflot Kläbo har sedan den helgen tagit tolv pallplatser i världscupen. Han vann VM-brons i Lahtis-sprinten och bäddade för medalj i teamsprint innan Emil Iversen stöp på ändan. I vinter hade han fram till i går slagit knockout och vunnit i stort sett allt och framförallt varenda sprint han ställt upp i.

När den norska skidfabriken skakats om av astmadebatt, Johaug-caset och resultatkris på herrsidan har det gått att peka på unge Johannes Hösflot Kläbo och andas lugnt.

När han ställde sig på startlinjen i Dresden under lördag förmiddag var det med robotlooken. Det tjocka håret var perfekt Ronaldo-stylat, norrmannen såg till synes opåverkad ut av den vind som fick hans konkurrenter att dra ner mössan över öronen.

Men så kom ögonblicket då vi allt avslöjades.

Efter finalens duellerade med fransmannen. Lucas Chanavat räckte inte krafterna mot pasta-turbon Federico Pellegrino. Italiensk seger, norsk andraplats.

I dag kör Johannes Hösflot Kläbo teamsprinten i Dresden.

Möjligen får vi du se om bakslaget i går var på riktigt - eller om det bara var en felprogrammering.

Med facit i hand vet vi att norrmannen var mänsklig även i dag, trots att utgångsläget var i stort sett nattsvart.

Northugs fyra största hån mot Sverige 00:50
ARTIKELN HANDLAR OM