Nya detaljerna om IOK: ”Jag grät”

avAndreas Lillhannus

Publicerad:
Foto: Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
Claudia Bokel

282 ryska utövare deltog i Rio-OS – men det borde ha varit betydligt färre.

Det menar en ny dokumentär i Tyskland, som hävdar att IOK ljugit för världen om sina kontroller.

– Jag kunde inte sova och jag grät, säger Claudia Bokel, tidigare medlem i IOK:s exekutivkommitté.

Uppladdningen till sommar-OS 2016 kantades av en jätteskandal när det avslöjades att Ryssland systematiskt dopat sig under Sotji-OS 2014. Internationella olympiska kommittén (IOK) svarade inför Rio-OS med att lägga över ansvaret kring Rysslands eventuella deltagande på varje idrottsförbund.

De ryssar som ville delta var tvungna att bevisa för förbunden att de blivit testade av icke-ryska kontroller, och att de var fria från dopning. Totalt fick 282 ryska atleter delta i olympiaden.

Nu kommer dock nya detaljer fram.

I en dokumentär gjord av tyske Hajo Seppelt, som legat bakom flera uppseendeväckande dopningsavslöjanden, så var många av utövarna inte ens i närheten av att uppfylla kriterierna. Testerna genomfördes helt enkelt inte tillräckligt noggrant.

”Fick inte lov att diskutera”

IOK sa dessutom inför Rio-OS att de ”diskuterat Rysslands OS-deltagande noga” i exekutivkommittén, men i dokumentären hävdar tidigare kommittémedlemmen Claudia Bokel det motsatta.

– Vi fick inte lov att diskutera det, så det blev aldrig något prat om möjliga konsekvenser. Det var aldrig ens på bordet, säger hon enligt VG.

Det är alltså helt tvärtemot vad IOK:s ordförande Thomas Bach annonserat.

– Jag vill aldrig vara för eller emot en person, men jag är gärna för eller emot en sak. Det är en sak att ändra uppfattning på grund av bra argument, men det är märkligt när någonting inte ens diskuterats, säger Bokel.

”Sov inte bra och grät”

Bokel säger vidare att hon inte kände sig bekväm med att IOK öppet gick ut med att de diskuterat ärendet.

– Jag sov inte bra och jag grät. Jag funderade på att dra mig ur, jag ville avboka mitt flyg till Rio. Men sen tänkte jag: ”Nej, du kan inte göra det. Det här kan fortfarande sluta bra”, säger hon.

Vinter-OS i Pyeongchang startar den 9 februari, i skrivande stund är 169 ryska atleter klara för tävlingen.

Publicerad: