Skrällen: Federer ute ur Wimbledon

Kollapsade och föll i jätterysare

avAndreas Käck

SPORTBLADET

Matchboll i tredje set, sedan förvandlades allt till en mardröm för Roger Federer.

Storfavoriten är utslagen ur Wimbledon – efter en kollaps mot Kevin Anderson.

– Det känns bara hemskt, säger Federer efteråt.

Roger Federer hade inte förlorat ett set i Wimbledon sedan i semifinalen mot Milos Raonic 2016 och i årets turnering hade han inte tappat sin serve en enda gång.

Allt, precis allt, talade därför för en enkel seger i kvartsfinalen mot den åttondeseedade sydafrikanen Kevin Anderson.

Så såg det också ut att bli.

Federer tog ledningen med 2–0 i set och hade dessutom matchboll i tredje.

Då, från ingenstans, kom kollapsen.

Jätterysare

Anderson, 32, vände och vann det tredje setet med 7–5, det fjärde med 6–4 – och plötsligt var vi framme vid ett skiljeset.

– Jag hade min chans att vinna (på matchbollen), men även om jag förlorade den så trodde jag inte att jag skulle förlora matchen, säger 36-årige Federer.

Men det gjorde han.

Det femte setet pågick i en och en halv timme. Momentum svängde fram och tillbaka, men till slut var det alltså – ytterst sensationellt – Kevin Anderson som stod där som vinnare.

Han vann med siffrorna 2–6, 6–7 (5), 7–5, 6–4, 13–11. Matchen pågick i totalt fyra timmar och 17 minuter och var den näst längsta som Federer någonsin spelat i grand slam-sammanhang.

– Att besegra Roger Federer i Wimbledon är något jag alltid kommer att minnas. Jag är i sjunde himlen nu, säger Anderson efter segern.

Näst längsta matchen

Federer var förstås enormt besviken.

– Det känns bara hemskt. Jag såg inte detta komma. Jag kände mig inte mentalt trött under matchen, men nu känner jag mig hemskt trött – och väldigt besviken, säger han.

I semifinal ställs Kevin Anderson mot den amerikanske servekanonen John Isner, som slog ut Milos Raonic. 33-årige Isner nådde nu sin första grand slam-semifinal någonsin – efter 40 (!) missade försök.

I den andra semifinalen väntar ett riktigt stormöte mellan Rafael Nadal och Novak Djokovic. Nadal slog Juan Martin Del Potro med 3–2 i set i kvartsfinalen och Djokovic besegrade Kei Nishikori med 3–1.

Foto: AP TT / NTB SCANPIX
Federer hade 2–0 i set – men tappade och förlorade långköraren i Wimbledon mot Kevin Anderson.
ARTIKELN HANDLAR OM

Wimbledon

Tennis