Misstag fällde Pietilä-Holmner

SPORTBLADET

Hade jättegrepp om segern i dagens slalomtävling

Foto: bildbyrån
Pietilä-Holmner.

Maria Pietilä-Holmner ledde dagens världscuptävling i slalom efter det första åket och låg även i topp efter den första och andra mellantiden i det andra åket.

Men med segern i sikte gjorde hon en jättemiss, tappade mycket tid och slutade istället åtta.

– Det känns skitsurt, säger hon till TT.

Maria Pietilä-Holmner ledde efter det första åket efter stabil åkning.

Hon såg bekväm ut i med banan, som vållade en del problem för andra åkare. Bland annat körde hemmahoppet Maria Riesch ur i ett tidigt skede av det första åket.

Misstaget kom i andra åket

– Min enda grej var att hålla högt tempo. Men det var väldigt studsigt och oroligt, så när jag kom ner förstod jag inte om det var jag som var Pietilä eller vem den där ettan var. Det känns jätteskönt. Nu är det bara att dundra på ett åk till, sade hon till TT efter åk ett.

Men i det andra åket kom misstaget.

Pietilä-Holmner öppnade starkt, ledde med 85 hundradelar vid den första mellantiden och med 46 hundradelar vid den andra, men sedan kom snedskäret.

”Känns skitsurt”

PH lyckades dock slutföra åket men tappade stor tid och var till slut åtta i mål, 2.91 sekunder bakom segraren Marlies Schild. Veronika Zuzulova slutade tvåa (+ 0.68) och Tanja Poutiainen trea (+ 1.78).

– Det känns skitsurt. Men jag kan väl glädjas åt att jag var snabbast i ett åk och två mellantider. En sådan miss och ändå sluta åtta, det är inte fy skam, säger Pietilä Holmner till TT efter tävlingen.

– Sedan får jag bara hoppas att jag klättrade tillbaka tillräckligt långt, så att de godkänner det.

Det var andra gången i karriären som Maria Pietilä Holmner ledde efter ett förstaåk i världscupen. Första gången, i Aspen i höstas, räckte det till seger.

Vonn stod över

– Men hellre göra så här än att åka ner och mesa i båda åken och bli åtta. Jag tar med mig det positiva av det här ändå, säger svenskan.

Therese Borssén var bra med inför det andra åket på en sjunde plats, men körde sedan ur. Frida Hansdotter slutade på elfte plats.

Emelie Wikström, Sara Hector och Veronica Smedh lyckades inte ta sig in bland de 30 bästa som fick köra andra åket.

Amerikanska Lindsey Vonn stod över tävlingen efter en krasch på träning dagarna före tävlingen. Vonn var med på besiktningen av banan men lämnade återbud med kort varsel.

Alpin-VM drar igång i tyska Garmisch-Partenkirchen den 8:e februari.