Längdskidor

”Hon blödde från armbågar & knän”

Av: 

Patrik Brenning

SPORTBLADET

Svenskan fråntas segern och tvingas be om ursäkt

Sandra Hansson fråntas segern i långloppet König Ludwig Lauf efter att arrangören gått bakom Internationella skidförbundets (FIS) rygg och själva diskat svenskan.

Bakgrunden är anklagelser om att 30-åringen kört schweiziskan Seraina Boner blodig i spåret.

– Det var aldrig avsikten att medvetet förstöra för Seraina Boner, säger Hansson till VG.

Sandra Hansson tog ledningen i långloppscupen Ski Classics efter segern i König Ludwig Lauf. Svenskan ryckte schweiziskan Seraina Boner i avslutningen efter stenhård körning.

Bytte spår

Hansson bytte flera gånger spår framför schweiziskan som försökte gå förbi. Regelrätt tyckte internationella skidförbundet (FIS) men inte okej enligt arrangören som själva tog beslutet att diska svenskan.

– Boner var utom sig när hon kom i mål. Hon blödde från armbågar och knän efter att ha träffats av Hanssons stavar. Vi är för fair play och anser att FIS inte följde sina egna regler. Så vi gick in och straffade henne, säger Nils Marius Otterstad till VG.

Hansson fråntogs segern samt 30 poäng i sammandraget och petas nu ner till andra plats av just Boner. Den dubbla Vasaloppsvinnaren ber nu också om ursäkt för sin körning.

Accepterar straffet

– Det har stormat kring vad som hände i spåret under König Ludwig Lauf, och jag kan förstå att många människor upplevde det som hände i stridens hetta som ojust från min sida, säger Hansson.

– Det var aldrig meningen att förstöra för Seraina Boner och det hade varit mycket roligare om vi haft en spurtduell som inte var präglad av det som hände de sista kilometerna in mot mål.

30-åringen kommer inte att överklaga sitt straff.

– Jag accepterar det straff jag kommer att få, oavsett om det kommer från FIS eller Ski Classics.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Längdskidor

FIS, internationella skidförbundet