Maria PH en halv sekund från pallen

SPORTBLADET

Lindell Vikarby åtta i VC-premiären

Foto: Maria PH var nöjd med sitt andra åk.

Det blev bara en femteplats, men kändes som en seger.

Maria Pietilä Holmners säsongsmål sprack direkt i premiären – åt rätt håll.

– Jag får nog börja tänka om när det gäller min storslalom, säger hon.

Osäkerheten var som vanligt stor inför säsongspremiären på Rettenbachglaciären ovanför Sölden. Men det svenska landslaget verkar ha träffat rätt under försäsongsträningen.

Bästa på två år

Maria Pietilä Holmners femteplats är hennes bästa placering i storslalom på nästan två år. Dessutom blev Jessica Lindell Vikarby åtta – hennes tredje bästa tävling hittills i karriären.

– Jag kände redan efter första åket att det var ett steg i rätt riktning. Att kunna hålla ihop och att det ändå blev en femteplats, det känns kanon, säger Pietilä Holmner.

Och målet, att ta sig tillbaka till topp 15 på rankningen och ta några topp 10-placeringar i vinter, känns lite för lågt satt redan efter första tävlingen.

– Jag måste fortsätta metodiskt och lugnt, så att jag inte sätter för höga krav. Men jag har absolut inte överträffat mig själv, utan åker som på träning. Därför känns det extra bra, säger Pietilä Holmner.

Vonns premiärseger

Även Jessica Lindell Vikarby fick ett tidigt kvitto på att tekniken sitter. Efter sjundeplatsen på VM i vintras har hon inför årets säsong fokuserat lite extra på just storslalomen.

– Det har släppt lite och jag har nog bättre självförtroende. Jag behöver inte hålla på och försöka lura mig själv, utan jag känner verkligen att jag kan åka så här bra, säger hon.

Allra gladast var dock självklart Lindsey Vonn. Amerikanskan tog sin 42:a världscupseger – men den första i just storslalom.

Pärson långt efter

Det är en titel Vonn har jagat i flera år och lördagens seger – fyra hundradelar före tyskan Viktoria Rebensburg och 40 före Elisabeth Görgl, Österrike – innebär att Vonn nu vunnit i samtliga fem discipliner.

Det är en bedrift som bara fyra åkare (Anja Pärson, Pernilla Wiberg, Petra Kronberger och Janica Kostelic) hade klarat tidigare på damsidan.

– Jag har åkt bra på träning, men jag hade inget större självförtroende i dag egentligen. Att äntligen få en seger i storslalom, att ha lyckats vinna i alla fem discipliner, det är mer än jag vågat hoppas på, säger Vonn.

För Anja Pärson försvann chanserna till en framskjuten placering redan i första åket. En jättemiss i slutet av branten kostade mycket tid och den svenska veteranen fick till slut nöja sig med 20:e plats.

Pärson står nu troligen över nästa storslalom, i Aspen om en månad, för att i stället satsa på farttävlingarna i Lake Louise veckan därpå.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Alpint