Wennerholm: Fick gåshud och en rejäl klump i halsen

1 av 23
SPORTBLADET

GÖTEBORG. Jag har aldrig sett en svensk hockeyspelare få en sådan hyllning som Henrik Lundqvist fick i Göteborg i går.

Inte på en svensk is.

Den gav både gåshud och en rejäl klump i halsen.

Och jag vill ha mer. Vi är för dåliga på att hylla våra hjältar.

Foto: Henrik Lundqvist fick ett fantastiskt mottagande av publiken när han i går var tillbaka i Scandinavium för en träningsmatch mot Frölunda.

Nu talar jag om svenska arenor och svenska fans.

Jag har inte glömt den fem minuter långa stående ovation som Börje Salming fick av publiken i Toronto 1976, trots att han hade Tre Kronor-tröjan på sig och just skulle möta USA i dåvarande Canada Cup. Men publiken i dåvarande Maple Leafs Garden ville visa sin kärlek till hemmabacken Salming och arrangörerna tvingades bryta av ovationerna för att inte matchen skulle bli försenad.

Det var kanske första gången som Sverige fick upp ögonen för hur älskad Börje Salming var som hockeyspelare.

Men det här var nästan i klass med Salmings hyllning. Och väldigt osvenskt.

Det visar hur älskad Henrik Lundqvist är hos Frölunda-fansen och den här kvällen kändes det som hemmalaget var bortalag. De flesta ville nog att Henke skulle få vinna.

Jag skulle nog ranka honom som Sveriges största målvakt genom tiderna efter alla år som uttalad förstemålvakt i New York Rangers.

Kan fortfarande vinna Vezina Trophy

Pelle Lindbergh är alltid svår att värdera vid den här typen av jämförelser och han är fortfarande ensam svensk som vunnit Vezina Trophy och utsetts till NHL:s bästa målvakt. Men han hann bara spela tre hela säsonger i Flyers innan han så tragiskt gick bort i en bilolycka hösten 1985.

Henrik Lundqvist har haft en dubbelt så lång NHL-karriär och var nominerad till Vezina Trophy tre gånger i rad sina första tre säsonger i NHL, men kom trea varje gång. Dessutom är han så bra att han fortfarande kan vinna den titeln.

Han går in i årets säsong helt utan att ha ont någonstans och i fysisk toppform. Med värvningen av superstjärnan Brad Richards kan Rangers vara redo för nästa steg.

Nu gör det ju ingenting om det går åt andra hållet heller, då det är VM på hemmaplan i Stockholm framåt vårkanten.

Jag ser gärna Henrik Lundqvist i det svenska VM-laget. Men jag tror chanserna till det är ganska små.

Det är inte många svenska målvakter som varit uttalade ettor i NHL. Jag får dem bara till fyra. Henke, Pelle Lindbergh, Tommy Salo och under en kort period Tommy Söderström.

Men det kommer flera, nu när Sverige blivit ett av världens bästa länder på att få fram målvaktstalanger.

Hyllningen till Henke visar också hur mycket vi älskar våra målvaktshjältar.

Svenskt rekord i intäkter

Jag behöver knappast påminna om den enorma reaktion som följde på Stefan Livs tragiska bortgång, eller hur älskad Pelle Lindbergh var av fansen. Det är någon speciellt med målvakter och svenska hockeyhistorien är full av gamla oförglömliga hjältar som Lennart ”Klimpen” Häggroth, Leif ”Honken” Holmqvist och Peter ”Pekka” Lindmark. De får en särskild plats i våra hjärta.

Det har flera skäl. De är ju de enda spelarna som är på isen i samtliga 60 minuter i en match och de är den enda spelare som i stort sett ensamma kan avgöra en match.

Eller tvärtom.

Frölunda gjorde en brakförlust efter fjolårets fiaskosäong publikmässigt. Nu har de hamnat i vinnarhålet igen.

De toppar elitserien och lyckades sälja ut varenda stol i Scandinavium till den här matchen, trots att biljettpriserna låg mellan ohyggliga 530 och 840 kronor. Det gör att den här enda matchen borde ha omsatt omkring åtta miljoner kronor med korv-, öl- och souvenirförsäljning inräknad.

Det borde vara något sorts svenskt rekord.

ARTIKELN HANDLAR OM