– Jag kände ingen rädsla

Publicerad:
Uppdaterad:

Succéåterkomst för Göransson: ”Utnyttjade reglerna”

GÖTEBORG. Jättesuccé i comebacken efter den våldsamma kraschen.

Tack vare intensiv rehab – och mental träning.

– Man måste tömma kroppen på tankar, säger STCC-stjärnan Richard Göransson, 32.

Foto: Foto: BILDBYRÅN
Succé i comebacken I går var Richard Göransson tillbaka på racingbanan igen efter den otäcka kraschen i Danmark i slutet av april. Det slutade med seger i race två.

Han ledde från start till mål i race två på Frihamnspiren i centrala Göteborg. Men BMW-föraren var nära att klanta till det på sista varvet. Lite för hård inbromsning, låsta hjul, vått underlag och omöjligt att hålla kvar bilen på banan.

– Ett rent mentalt misstag. Det är tankar som aldrig får komma, ”bromsa inte på dig”, bromsa inte på dig”. Och då gör man ju det så klart. Det beror på att det varit så mycket spänning i kroppen efter att man legat hemma så länge, säger Richard Göransson som räddade situationen genom att ta en genväg.

Kraschade i hög fart

– Jag fick släppa upp

Tomas (Engström, tvåan) så att jag kunde visa domarna att jag inte tjänade någon tid på avåkningen.

Gårdagens tävling var Göranssons första sedan den otäcka smällen på Jyllandsringen i slutet av april. 32-åringen kraschade rätt in i en barriär i hög hastighet och fick bland annat flera ryggfrakturer. Konvalescenstiden skulle bli lång och på sin höjd kunde han kanske stå i depån på Göteborg City Race. Men den rutinerade örebroaren ville annat. Efter knappt två månader med effektiv rehabträning och mental hjälp var Göransson tillbaka rekordsnabbt.

– Jag har pratat mycket med några människor i min omgivning som jag litar väldigt mycket på. De är inga uttalade idrottspsykologer men har jobbat med flera idrottsmän. Man måste försöka tömma kroppen på så många tankar som möjligt.

Taktisk seger

Vilken effekt har det haft?

– Jag kom tillbaka hit och är glad att speeden fanns där. Hade den inte gjort det hade det suttit mentalt. Jag kände ingen rädsla i dag. Nu ska jag bara finslipa på några smågrejer.

Det låg också en hel del taktik bakom segern i går. Eftersom STCC tillämpar ett omvänt startsystem i race två fick Richard Göransson, som slutade åtta i det första loppet, pole position i det andra.

– Det kändes som att jag hade mer speed än jag visade i race ett. Men hade jag kommit sexa hade jag fått starta trea och då är det svårare att vinna och man får färre poäng. Jag kanske utnyttjade spelets regler väldigt hårt i dag, säger Göransson.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

STCC