Mejla

Jennifer Wegerup

Wegerup: Cavanis ”privata problem” syntes inte till

Cavani betalade tillbaka en del av skulden

Vem vill Laurent Blanc pussa i påsk?

Tja, ska vi gissa på Edinson Cavani?

PSG-tränarens egen private frälsare, denna påskhelg.

Syndabock i London.

Hjälte i går kväll i Paris.

Av de ”privata problem” som periodvis varit Edinson Cavanis dunkla följeslagare ända sen han bytte Napoli mot PSG märktes i går kväll intet.

Med sina två mål gav han PSG segern i franska ligacupen men framför allt räddade Cavani ansiktet på sig själv och sin klubb.

Paris Saint-Germain står och faller inte med en cuptitel.

Men efter uttåget ur Champions League fanns inget annat för PSG än att se till att göra sitt jobb och vinna franska cupen och franska ligan.

Förlusten mot Lyon i just ligaspelet skavde och sved.

Att förlora mot Lyon igen, och missa dubbeln, det hade gjort ont på riktigt.

Men den budget och svansföring PSG har, på en helt egen nivå i Frankrike, hade inget annat än seger i både ligan och cupen varit godkänt. Inte efter att man även denna säsong åkt ur Champions League i kvartsfinalen.

Hörde ursäkterna i natten

Jag var på plats i London för tolv dagar sen, stod i den dystra natten på Stamford Bridge, när allt var för sent, och hörde PSG-stjärnorna förklara och bortförklara förlusten mot Chelsea och uttåget ur Champions League.

Edinson Cavani var en av de minst nedslagna, märkligt nog efter hans två grova missar. Kanske höll han bara uppe skenet när han log och sa: ”Vi måste bara se framåt nu”.

I vilket fall betalade Cavani, inte helt men åtminstone delvis, tillbaka skulden i går kväll.

Mourinho var överlägsen mot Blanc

Zlatan är hemma i Sverige och rehabtränar och mot Lyon lyckades Cavani fylla hans skor tillräckligt bra för att göra det han värvades för: avgörande mål.

Jag har följt ”El Matador” på nära håll under åren i Italien, sett honom dyrkas i Neapel, upplevt honom stelna och svalna i Paris, i skuggan av Ibra.

De här målen var så viktiga för honom och för hela det PSG som är alltför ohjälpligt beroende av Zlatan Ibrahimovic.

I natt höjde så de Paris-blå bucklan på Stade de France och firade in påsken på bästa sätt.

PSG visade mot Lyon, inte minst i inledningen av andra halvlek, att man är störst, bäst och vackrast. Och därmed får även tränare Laurent Blanc i alla fall äta sina påskägg utan att behöva blunda för svarta rubriker om sin omedelbart förestående avgång.

Det är ingen hemlighet att den förre franske förbundskaptenen inte var ett förstaval för PSG förra sommaren. När Carlo Ancelotti drog s­öderut och president Al-Khelaifi & Co misslyckades med att värva Fabio Capello sa man att Blanc bara skulle stanna en säsong.

Sen kom en tid av sötebrödsdagar, när PSG d­ominerade och glänste och man vågade drömma om att nå hela vägen i Champions League. Delvis orealistiskt. Och Blanc var inte ensam om att åka ut mot Chelsea.

Men att Mourinho var honom överlägsen var tydligt för alla. Och för den PSG-ledning som pumpar in pengar in absurdum är misslyckande inget alternativ.

Cupen är inte nog för PSG

Laurent Blanc blir kvar om inget bättre a­lternativ dyker upp. Men säkrare än så sitter han inte, och det vet han.

PSG kommer snart att ha säkrat sin franska ligatitel och redan nu är den första franska cuptiteln på sex år bärgad.

Det är dock inte nog för klubben som ”drömmer större”.

I natt var det firande och triumf men likväl, för stjärnbygget PSG, inte mer än ett fullgott normalt dagsverke.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN