Världsmästaren dominerar - igen

avAnna Andersson

SPORTBLADET

Sebastian Vettel vann Belgiens GP och ett ännu starkare grepp om sin fjärde VM-titel

1 av 4

Sebastian Vettel vill kontrollera loppen längst fram.

Det fick han göra i Belgiens GP.

Då krossade han sitt motstånd och tog ett starkare grepp om VM-titeln.

Lewis Hamilton, Mercedes, hade pole position i Belgiens GP, men redan på det första varvet körde Red Bulls Sebastian Vettel om honom på Kemmelrakan.

Därefter kunde VM-ledaren styra loppet och ta ännu en seger. Han krossade allt motstånd, dominerade loppet och i mål var han mer än 17 sekunder före närmsta konkurrent.

– Det var ett fantastiskt lopp. Vi hade en bra taktik från start till mål och det är klart att det hjälpte att jag kunde köra om Lewis redan på det första varvet, efter det att jag hade passerat honom så var det ett helt perfekt lopp. Detta var ett fantastiskt race, säger Sebastian Vettel på presskonferensen.

Bred marginal

Han utökade sin ledning i VM och nu har han en större marginal (46 poäng) till närmsta motståndare än vad han har haft tidigare.

– Det är klart att det hjälpte att vinna loppet och den här helgen har varit bättre än vad jag förväntade mig. Jag kunde verkligen njuta av det.

Bakom honom gjorde Ferraris Fernando Alonso en fantastisk upphämtning. Han gjorde en riktigt bra start från ruta nio och efter sex varv hade han kört om lika många motståndare. Han tog sig sedan upp på en andraplats och Lewis Hamilton, Mercedes, var trea i mål.

- Eftersom kvalet inte alls var bra så var jag tvungen att köra om folk, säger Fernando Alonso.

– Allt fungerade bra redan i starten, bilen bar bra och vi hade farten. Samtidigt så var det lite tråkigt när jag var uppe på andra plats, jag var inte i närheten av Sebastian och det var ingen som hotade mig bakifrån heller.

Tufft för Räikkönen

För Kimi Räikkönen var det däremot ett tungt lopp, Lotusföraren hade problem med bromsarna och på det 28:e varvet tvingades han bryta. Detta var första gången sedan comebacken i mars 2012 som finländaren inte tagit poäng.

– Bromsarna gick sönder och det gick inte att fortsätta, säger Kimi Räikkönen.

– Vi hade vissa problem redan i början, men det var väl egentligen rätt okej ända till dess att vi tvingades bryta. Vi har gått i mål i många lopp och tillförlitligheten har varit bra, men en dag så tar turen slut och det var den dagen i dag.

I VM-sammanställningen har Sebastian Vettel nu 197 poäng, Fernando Alonso är ny tvåa med 151 poäng när åtta deltävlingar återstår av säsongen. Lewis Hamilton är trea i VM och Kimi Räikkönen, Lotus tappade till fjärde plats.

Nästa deltävling avgörs på Monza.

– Det är en otroligt viktig helg för Ferrari och förra året var vi nära segern där, säger Fernando Alonso.

– I år är vi otroligt motiverade och det vore härligt att få ge alla fans ett leende och glädje efter den helgen.

Deltävlingen i Italien avgörs om två veckor.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1