Stjärnornas muskelkrig

Av: Patrik Brenning

Publicerad:

Hemligheten bakom maktskiftet inom skidvärlden

1 av 3 | Foto: TT
Therese Johaug under försäsongsträningen.

Marit Björgen och Charlotte Kallas armar har tidigare fascinerat.

Nu kan Therese Johaug ta hem hela världscupen efter att ha tagit upp muskelkampen med konkurrenterna.

– Det här är den viktigaste förändringen jag gjort, säger Johaug.

Therese Johaug har dansat upp för slalombackar och krossat konkurrenterna i stigningarna med sin lätta kropp. Men 25-åringens stora svaghet i sprint och på kortare distanser har hela tiden hindrat henne från att på allvar utmana i alla lopp – och om den totala världscupen.

Haft personliga tränare

Men på lördagen klarade Johaug det hon inte trodde var möjligt när värsta konkurrenten Marit Björgen utklassades på damernas 15 kilometer skiathlon vilket ger Johaug 15 sekunders försprång i söndagens jaktstart som avgör hela världscupen. Bakom det potentiella tronskiftet inom damernas skidåkning ligger stenhård fysträning för Johaug.

– Jag har fått väldigt bra stöd från den olympiska kommittén och haft personliga tränare två-tre gånger i veckan, säger Johaug till VG.

– Jag har blivit generellt starkare i hela kroppen, det tror jag är det viktigaste. Det får man tillbaka i de korta loppen, som sprinten i går, och även på de längre eftersom jag klarar av att hålla min position längre.

”Var otänkbart tidigare”

Både Marit Björgens och Charlotte Kallas muskulösa kroppar har skapat reaktioner tidigare. Nu beskriver norske landslagstränaren Egil Kristiansen att hemligheten bakom Johaugs lyft är att 25-åringen tagit upp muskelkampen med konkurrenterna.

Det har gjort att norskan nu kan utmana Björgen på de kortare loppen som tidigare gav 33-åringen ett ointagligt försprång till landsmaninnan i den totala världscupen.

– De sakerna hon jobbat för att utveckla har hon blivit väldigt mycket bättre på. Till exempel var hon tidigare inte i närheten av att gå vidare från ett sprintkval. Nu har hon gått vidare i flera sprinter. Det var otänkbart för några år sedan. Hon har lagt ned mycket tid och det skulle inte förvåna mig om hon klarar av att ta in ännu mer på det försprånget till nästa år, säger Kristiansen till VG.

Så byggde Johaug sin nya vinnande fysik.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN